Сега четете
Гонзо се оправда за расисткото изказване

Гонзо се оправда за расисткото изказване

Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо реши да се оправдае за откровено расисткото си изказване по време на вчерашната среща с представители на детско-юношеските отбори от областите Монтана, Видин и Враца. Там бившият нападател на „Левски“ заяви:

„В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика“.

Тези негови думи станаха повод за множество коментари в социалните медии. В някои се показват снимки на футболисти от настоящи формации на националните отбори – като играча на румънския „Петролул“ и бивш младежки национал Георги Пашов (баща – българин, майка – украинка, а бабата по майчина линия – с африкански корени), Стивън Жерард Гаоте (нападател от школата на „Левски“ и част от юношеския тим до 15 г. на България), или друг младежки национал – Силвестър Джаспър от „Бристъл Роувърс“ (с майка българка и баща нигериец).

Други пък направо призовават за незабавна оставка на Иванов заради расистки нотки в изявлението му.

Вижте и

Днес Гонзо разпространи изявление чрез БТА. В него той твърди, че не е разбран правилно, но на практика потвърждава думите си.

„Принципната ми позиция е ясна – в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това. Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят – нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена“, заяви Иванов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре