Сега четете
БСП сигнализира за опасност от екокатастрофа в Асеновград и Велико Търново

БСП сигнализира за опасност от екокатастрофа в Асеновград и Велико Търново

„Миналата седмица от тази трибуна застъпихме екологичната тема, която е сред основните приоритети на БСП, на младите хора в България, но и на всички граждани. БСП иска да опази чисти земята, въздуха и водите на България.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание. Социалистът припомни част от последователните действия на левицата в сферата на екологията в последните седмици: „Присъствахме и изказахме подкрепа на протестиращите за инвестиционните намерения в яз. „Огоста“. След това ви запознахме и с казуса по отношение на завода за отпадъци, който беше планиран чрез инвеститорско намерение в местността “Жерково“, в близост до три села на България. Засега там нещата вървят към успешен край. Знаете, че защитихме хората от химическия завод в Долно и Горно Сахране, община Павел баня“, коментира той. Днес левицата сезира за нови два случая в страната. „Ние последователно ще отстояваме България да има чисти въздух, земя и вода, по този начин се грижим за населението на страната. Младежкото обединение на БСП също силно застъпва тази позиция и активно работи по нея“, обясни депутатът.
Ченчев обясни, че БСП не е против чужди инвестиции в България, но ще предприеме законодателни инициативи. „На първо място, да има законово отстояние и известна дистанция, която да гарантира безопасността на българските граждани от химични заводи, заводи за отпадъци, кариери, които застрашават жителите“, каза още той. Красимира Йовкова, председател на Комисията по екология към Националния съвет на Младежкото обединение в БСП, представи първия казус от района на община Асеновград, който е свързан с изграждането на три кариери. „По-голямата част от местното население водим ежедневни борби да запазим целостта на нашата природа такава, каквато е. Да запазим чистотата на питейната вода, качеството на хранителните продукти, здравето на хората и нашите домове“, заяви тя. По думите ѝ за 10 години в общината се получават решения за изграждането на
три инвестиционни намерения, които са в радиус от два километра помежду си. „Те са в голяма близост до населените места и до домовете на хората. Това са предпоставки за огромна демографска, социална и екологична катастрофа. Общият брой жители, които биха били засегнати от това нещо, е над 3 100 души“, обясни Красимира Йовкова и допълни, че Младежкото обединение на БСП държи това нещо да спре. „Усилията ни произлизат от острата нужда да се обединим и да излезем със споделени визия и мислене за създаването на закони, които да бъдат от полза както за защита на природата, така и за човешките права“, уточни тя. Вторият казус засяга жителите на великотърновските квартали “Чолаковци“ и “Бузлуджа“, чиито жители от години алармират за запрашаване, задимяване, неприятни миризми и силен шум в района на небезизвестното предприятие Кроношпан. „Представете си в тези квартали колко малки деца живеят, аз като майка на две деца, няма как да не обърна внимание на този факт и какъв въздух трябва да дишат семействата“, заяви София Вергилова – член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП. По думите ѝ на предприятието са налагани няколко санкции, но въпреки това докладите показват, че въздухът в района е замърсен. „Защо жителите на Велико Търново трябва да дишат този въздух и този фин прах?“, попита тя. „Въпросът е кой позволява това да се случва и доколко контролните органи успяват да се справят с проблема. Дали не трябва да се контролират органите, които правят проверките, защото в крайна сметка основната цел на БСП, а и на всички, е опазване на здравето и човешкия живот“, заяви на финала София Вергилова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре