Сега четете
24 януари – Международен ден на образованието

24 януари – Международен ден на образованието

„Образованието е най-мощното оръжие, което може да използвате, за да промените света” – Нелсън Мандела

За поредна година на 24 януари ООН насочва прожекторите към едно от ключовите парченца пъзел в живота и развитието ни – образованието. Един полъх на вятъра, който ни показва пътя на правилните решения и ни предоставя свободата сами да избираме накъде да отлетим.

Отбелязва се от 2019 г. с резолюция A/RES/73/25 на Общото събрание на ООН от 3 декември 2018 г., за да се подчертае важността от осигуряването на достъп до качествено образование за всички хора. Според доклад на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) за мониторинг на образованието, публикуван през 2018 г., около 265 млн. деца и юноши по света нямат възможност да учат или да завършат училище, като повече от една пета от тях са в начална училищна възраст. Сред факторите за това са бедността, дискриминацията, въоръжени конфликти, последици от изменението на климата, миграцията и насилственото разселване.

Образованието е ключово за устойчивото развитие

През 2015 г. ООН приема Програма за устойчиво развитие до 2030 г., която е своеобразен призив за действие за премахване на бедността, защита на планетата и подобряване на живота и перспективите на всички, независимо къде по света се намират те. Програмата е съставена от 17 цели, като  международната общност е категорична, че образованието е от съществено значение за успех при постигането на всички тях. А Цел  №4 е посветена именно на ролята на образованието, като стремежът е „да осигури приобщаващо и справедливо качествено образование и да насърчи възможностите за учене през целия живот за всички“.

Предизвикателства за постигане на всеобщ достъп до образование

Универсалният достъп до образование е еднаквата способност на хората да участват в образователна система. Според Всеобщата декларация на ООН за правата на човека всички хора по света имат право на безплатно образование на начално ниво както за развиване на умения им, така и за да станат по-добри членове на обществото, научавайки се на толерантност и зачитане на свободите на другите.

Образованието дава възможност за социално-икономическа мобилност и е ключ към бягството от бедността. През последното десетилетие е постигнат значителен напредък към увеличаване на достъпа до образование и степента на записване в училищата на всички нива, особено за момичетата.

Независимо от това, 265 милиона деца и юноши по света нямат възможност да пристъпят училищния праг или да завършат образованието си. И ако тези данни не са достатъчно стряскащи, добавяме още малко – 617 милиона деца и юноши не могат да четат и да смятат; по-малко от 40% от момичетата в Субсахарска Африка завършват прогимназиално образование, а около 4 милиона деца и младежи бежанци са извън образователната система.

Вижте и

Според ООН без приобщаващо и справедливо качествено образование и възможности през целия живот за всички, държавите няма да успеят да постигнат равенство между половете и да прекъснат цикъла на бедност, който подлага милиони деца, младежи и възрастни на неистови трудности.

Образованието и COVID-19

През изминалите няколко години животът ни е белязан от пандемията от COVID-19 и борбата с „невидимия враг”, който успя да отнеме милиони човешки животи и да сложи отпечатък върху хиляди съдби. COVID-19 доведе и до глобално прекъсване на обучението с безпрецедентен мащаб и тежест. Затварянето на училища, университети и други учебни заведения, както и прекъсването на много програми за ограмотяване и обучение през целия живот, засегнаха живота на 1,6 милиарда ученици в над 190 държави.

Тазгодишната тема на Международния ден на образованието е: „Да направим образованието приоритет“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
2
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре