Сега четете
Има риск следващите избори да останат без достатъчно бюлетини

Има риск следващите избори да останат без достатъчно бюлетини

Новината, с която се похвали вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) – че е тествала успешно машината за бюлетини,  се оказа подвеждаща. Всъщност, комисарите изобщо не са провели експеримента с бюлетини, а със старите контролни разписки, които се отпечатваха от машините след гласуване на изборите досега, но вече няма да се ползват, съобщава „Сега“. Причината е, че образец на машинна бюлетина все още няма. И тъй като тя сериозно ще се различава от разписката, това оставя в сила въпроса: ще могат ли машинните бюлетини да се отпечатат навреме и в достатъчно количество, за да стигнат за всички избиратели?

Такива изводи и съмнения предизвика изслушването на председателя на ЦИК Камелия Нейкова, което се проведе днес в Народното събрание. Тя беше повикана, за да разкаже на депутатите докъде е стигнала подготовката за вота. Идеята за изслушването беше на ГЕРБ-СДС.

Нейкова разказа на депутатите, че от печатницата на БНБ са доставили в ЦИК три вида хартия с различна защита. Те са пробвани на три различни машини, на които е била инсталирана демоверсия на бюлетина от изборите за парламент миналата година. И трите машини са работили цял ден, за да се имитира един изборен ден. Технологични проблеми не е имало. Шефът на ЦИК обясни, че доставката на 30 хиляди ролки хартия, колкото са поръчвани за минали избори, ще отнеме около 50 дни. Вотът обаче можело да се проведе и с 15-20 хиляди ролки. При всички случаи, най-добре е изборите да се проведат през април, за да е сигурно, че ще има достатъчно количество хартия, смята Нейкова.

Калина Константинова от ПП обвини шефа на ЦИК, че като говори за наполовина по-малко ролки хартия, всъщност ще остави половината избиратели без възможност да изберат дали да гласуват на машина. Аргументът на Константинова беше, че ако няма достатъчно хартия, за да се отпечатат машинни бюлетини за всички избиратели, тогава на практика би им се отнело правото да изберат да гласуват с устройствата. Нейкова обаче твърдеше, че в миналото поръчваните 30 хиляди ролки са били дори много и голяма част оставали неизползвани.

По-съществена бележка направи Милен Матеев от ПП. Той посочи, че ЦИК няма утвърден образец на машинна бюлетина. Това означава, че когато е проведен експериментът с различните видове хартия вчера, тестовите машини всъщност са отпечатвали контролни разписки, а не машинни бюлетини. Проблемът е, че се очаква машинните бюлетини да бъдат значително по-дълги от разписките. А това създава неясноти – колко бюлетини ще могат да се отпечатат от една ролка и колко ролки ще са нужни, за да се обезпечат всички машини с бюлетини.

Вижте и

Нейкова призна, че при експеримента вчера тестовите машини са разпечатвали разписки, тъй като действително образец на бюлетина няма. Той тепърва предстои да се утвърди от ЦИК, наред с другите изборни книжа. С това обаче изборните комисари ще се захванат, едва след като президентът Румен Радев официално насрочи изборите. Кога ще стане това, не е известно. Нейкова призова депутатите към спокойствие и изтъкна, че в миналото ЦИК е поръчвала по-големи количества хартия, защото това е консуматив, който бързо се изчерпва. А сега трябва да се трупа и резерв заради предстоящите през есента местни избори.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре