Сега четете
Българска финансова институция е подала сигнал срещу Nexo в ДАНС

Българска финансова институция е подала сигнал срещу Nexo в ДАНС

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nеxo и Nexo Capital и свързаните с тях лица изслуша на открито за медиите заседание председателя на ДАНС Пламен Тончев.

В началото на заседанието председателят на комисията Даниел Митов от ГЕРБ-СДС уведоми, че има писмо от държавното обвинение, в което се казва, че не може да бъде подсигурено участие в днешното заседание на главния прокурор, конкретна информация ще бъде предоставена в писмена форма, съгласно българското законодателство.

Пламен Тончев съобщи, че през юли 2022 г. в ДАНС по реда на закона за мерките срещу изпирането на пари постъпва информация за осъществени съмнителни финансови операции с участието на български граждани, дружества, свързани с международната компания Nexo. Попитан от депутати, той уточни, че става въпрос за българска финансова институция.

Осъществена е поредица от мероприятия за изясняване произхода на средствата, станали предмет на съмнителни финансови операции, както и ролята на физическите и юридическите лица, участващи в тях, посочи председателят на ДАНС. Установено е, че групата дружества на Nexo развиват дейност в различни държави и юрисдикции, в т.ч. и в такива с преференциално данъчно законодателство – офшорни зони. Дейността им се изразява най-общо в предоставяне на различни финансови услуги, свързани с валути и криптоактиви, поясни Тончев. И добави, че групата на Nexo използва своя криптовалута, която се предлага за продажба като ограничени ценни книжа.

Вижте и

След систематизиран анализ и обобщаване на информацията от извършената проверка е сезирана българската прокуратура през септември м.г. по компетентност, като е образувана прокурорска проверка на Софийска градска прокуратура и впоследствие – досъдебно производство, възложено на Националната следствена служба (НСлС).

От анализа на движението по банковите сметки са установени генерирани дебитни и кредитни обороти в особено големи размери и преводи в междубанкови сметки на български дружества и дружества от групата на Nexo, подчерта председателят на ДАНС. По думите му голяма част от получените финансови средства по тези сметки впоследствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на Nexo, след което пък са закупени множество имоти, вкл. в полза на трети лица, на значителна стойност. Установени са такива имоти, които са бизнес сгради в София и в туристически дестинации в България. Извършени са множество проверки, в т.ч. са открити публични източници, въз основата на които са идентифицирани реалните собственици, дейността и капитала на дружествата от групата на Nexo в Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Естония и др.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре