Сега четете
„Аурубис България“ сертифицира железния силикат като строителен продукт

„Аурубис България“ сертифицира железния силикат като строителен продукт

„Аурубис България“ АД сертифицира един от основните си странични продукти – железния силикат, като строителен продукт с приложение в бетони и разтвори. Суровината вече ще се използва като фин добавъчен материал от индустриален произход от производителите на бетон, бетонови изделия и строителни разтвори, съобщиха от дружеството.

Компанията успешно премина одит на системата за производствен контрол за оценяване съответствието на строителни продукти с изискванията на хармонизираните европейски стандарти EN 12620:2002+A1:2008, EN 13139:2002 и EN 13139:2002/ АС:2004, подкрепящи регламент (ЕС) 305/2011, и бе сертифицирана от Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС), като получи СЕ маркировка на железния силикат.

Железният силикат е страничен продукт от обработката на медни концентрати. Материалът покрива изискванията на двата хармонизирани европейски стандарта, като с употребата си спомага за намаляване на въглеродния отпечатък и устойчивото оползотворяване на материали от индустриален произход. Наред с това използването му води до създаване на строителни продукти с по-високи механични характеристики и повишена дълготрайност.

Влагането на железния силикат като суровина за други производства е интегрална част от стратегията на устойчиво развитие на „Аурубис България“. Суровините на бъдещето са вече произведени материали, готови и сертифицирани да бъдат използвани в кръговия процес на устойчиво оползотворяване.

Вижте и

Железният силикат е сертифициран от Министерството на околната среда и водите като страничен продукт през октомври 2021. През октомври 2022 г. Центърът за изпитване и европейска сертификация го нарежда сред първите материали в България от индустриален произход с такъв статус, се напомня в прессъобщението.

В интервю в началото на ноември изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт съобщи, че за изминалата 2021 година в компанията са обработени 1 млн. и 177 хил. тона меден концентрат и са произведени над 218 000 тона рафинирана мед за световните пазари. Тим Курт посочи още, че заводът е произвел 1,18 млн. тона сярна киселина като основен вторичен продукт. Има още един продукт от вторичното производство – железен силикат или фаялит, и там се полагат сериозни усилия, свързани с маркетирането му, тъй като той има огромен потенциал да бъде добавъчен материал в други индустрии като строителството. „Търсим различни пътища специално относно железния силикат, тъй като ни трябва и съдействието на държавните институции, свързани с регулациите и сертифицирането“, каза Курт..

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре