Сега четете
Германия няма да пречи на Полша да изпрати танкове „Леопард“ за Украйна

Германия няма да пречи на Полша да изпрати танкове „Леопард“ за Украйна

  1. Германия няма да пречи на Полша да изпрати танкове „Леопард“ за Украйна, обяви външният министър на Берлин Аналена Бербок снощи. Това се счита за най-ясния сигнал до момента, че Берлин ще разреши на европейските си съюзници да доставят произведено в Германия въоръжение на Украйна, коментират световните медии.

Бербок направи изявлението в интервю за френската телевизия LCI. На въпрос какво ще стане, ако Полша изпрати своите танкове „Леопард“-2 без одобрение от Берлин, Бербок отговори: „Към момента този въпрос не е повдиган, но ако ни попитат, ние няма да поставяме пречки“.

В последните дни Германия е под засилен дипломатически натиск да изпрати танкове или поне да разреши на държави, които имат от тях, да ги реекспортират за Украйна. Като производител на танковете, Берлин има право на вето за техния трансфер.

На срещата на върха в Рамщайн в петък германските представители упорито отказваха да кажат ясно дали ще дадат танкове на Украйна. В неделя полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува Германия за отказа да изпрати техника на Киев. „Позицията на Германия е неприемлива. Вече мина почти година от началото на войната. Невинни хора гинат всеки ден. Руски бомби опустошават украински градове. Атакуват се цивилни цели, убиват се жени и деца“, коментира Моравецки. И заяви: „Опитвам се да претеглям думите си, но ще го кажа директно: Украйна и Европа ще спечелят тази война – със или без Германия“.

Въпреки надеждите Германия поне да разреши на страни като Полша и Финландия да предоставят своите германски танкове, германският военен министър Борис Писториус беше крайно уклончив. Последно той твърдеше за танковете „Леопард“, че „все още не можем да кажем какво ще бъде нашето решение и кога ще го вземем“. След излъчването на интервюто с колежката му Бербок, Писториус коментира на свой ред, че „Германия няма да взема прибързано решение, защото правителството трябва да вземе предвид множество фактори, включително последиците във вътрешен план за безопасността на германското население“.

Вижте и

Полша има готовност да достави 14 танка на Киев. Моравецки каза, че ако Германия продължава да спира тази инициатива, „ние ще сформираме „малка коалиция“ от държави, готови да предоставят модерно въоръжение, включително и танкове“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре