Сега четете
В 50% от случаите лекарите предписват липсващи лекарства, твърди Асена Сербезова

В 50% от случаите лекарите предписват липсващи лекарства, твърди Асена Сербезова

Основната причина за недостига на лекарства в аптеките е, че лекарите предписват лекарства, които ги няма на пазара, вместо да им препоръчват генерични алтернативи. Това се разбра от изказвания на бившия министър на образованието проф. Асена Сербезова, която днес отговори на критиките на наследника си проф. Асен Меджидиев относно липсата на важни лекарства за гражданите.

Миналата седмица проф. Меджидиев обвини предшественичката си за неизпълнени препоръки във връзка с проблема с лекарствата, отправени от „Информационно обслужване“ в негов одит през март м.г., поръчан именно от проф. Сербезова. По думите му от 7 препоръки за нито една не е взета мярка с изключение на промяната на формулата, по която се изчислява кои лекарства да попаднат в забранителния за износ списък и в резултат на която тези медикаменти са намалели от 400 на 60 на брой.

„Недостигът на лекарства го наблюдаваме години наред и това е проблем, който не се решава всебхватно и професионално. В момента д-р Меджидиев се насочва към една от причините за това, но не към основната. Той смесва в опита си за манипулация на общественото мнение истината с неистината“, заяви тя пред БНТ.

„Правен е анализ какви са причините за недостига на лекарства – в над 50% от случаите лекарите предписват лекарства, които ги нямат на пазара по ред причини – или фармацевтите предпочитат да се оттеглят от българския пазар, или има проблеми с производството. За да могат хората да получават лекарствата си, лекарите трябва да предписват това, което е налично. Това може да се случи, ако се дава информация на лекарите какво е налично. В повечето случаи има терапевтични алтернативи, логично е да се промотират, да се предписват по генеричното им наименование“, коментира проф. Сербезова. По думите й анализът на недостига показва, че причините са много по-големи от това, върху което акцентира министър Меджидиев.

Вижте и

Бившият министър на здравеопазването посочи още, че системата за проследяване на лекарствата СЕСПА не е разработена по времето на нейното управление. „СЕСПА се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата, не от министерство на здравеопазването, така че те са отговорни за контрола. Съмнявам се всеки да може да влезе, без да остави следа“, коментира още тя. По думите й смесване на истина с неистина има и по отношение на броя на лекарствата, за които се твърди, че се наблюдават – че те вече са 60 вместо 400. „Наблюдаваните лекарства са 4000, толкова са те в позитивния лекарствен списък, така че гражданите трябва да са спокойни, че държавата наблюдава същия брой медикаменти“, заяви тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре