Сега четете
БАБХ загуби, неплатени 70 лв. такса бетонираха „Евролаб“ на Капитан Андреево

БАБХ загуби, неплатени 70 лв. такса бетонираха „Евролаб“ на Капитан Андреево

Държавата ни е разграден двор – доказва го поредният трагикомичен епизод в сагата за „приватизацията“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

Невнесена навреме от Българската агенция за безопасност на храните съдебна такса в размер 70 лв. се оказа фатална – частната „Евролаб 2011“ може да продължи да ползва помещенията на БАБХ на граничния пункт. Става дума за делото, заведено по време на кабинета „Петков“, за анулиране на договора за наем с „Евролаб“. Заради невнесената такса през ноември Административният съд в София поряза искането на БАБХ за разваляне на договора, а днес Върховният административен съд е потвърдил това решение на предната инстанция като съвсем основателно.

Оказва се, че юристите на БАБХ не са внесли навреме таксата за гледане на делото. На 7 ноември Софийският съд им е дал срок до 21 ноември да внеса дължимите 70 лв. Неясно защо преводът е бил нареден на 21-и следобед и така парите стигнали до адресата с ден закъснение.

Така забавени 70 лева се оказаха непреодолима пречка да бъде защитен държавният интерес.

„Евролаб 2011“ (приемник на друга частна компания, свързвана с лица от сенчестия бизнес) извършваше фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа ( вкл. разтоварване на тировете, проверки на стоката, взимане на проби и изследване в частна лаборатория, разположена на „Кап. Андреево“, обратно товарене, обработка на документите), но миналата пролет кабинетът „Петков“ обяви, че слага край на „частната граница“ и ще върне контрола в ръцете на държавата.

Вижте и

„Евролаб“ обаче атакува в съда абсолютно всеки опит на БАБХ да си върне контрола, серия заповеди влязоха в съда заради жалби и развръзката затъна в дела. През август, вече по времето на служебния кабинет, на „Кап. Андреево“ отношенията между представителите на частната фирма и служителите на БАБХ се обтегнаха до такава степен, че се наложи да да се намеси жандармерията. . Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев разкри, че на пункта са били изпратени над 1200 жандармеристи в ролята на умиротворители.

Сега излиза, че „Евролаб“ ще остане ползвател на помещенията на БАБХ на ГКПП „Кап. Андреево“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
2
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре