Сега четете
Столичният транспорт заплашва със стачка

Столичният транспорт заплашва със стачка

От Столичния транспорт в София обявиха готовност за едночасова ефективна стачка. Искането е за 30% увеличение на заплатите със задна дата. Това съобщи за БНР председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда „Подкрепа“ Иван Кирилов.

Синдикалистите настояват за увеличение на работните заплати в четирите общински дружества – Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност.

Искането на синдикалистите е за 30 процента увеличение на заплатите от първи януари, и то ще се отстоява в преговори. Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд.

Иван Кирилов припомни, че изтече тригодишното споразумение за ежегодно увеличение на заплатите с 10 процента:

„Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьори са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. водачите имат над 32 000 работни дни неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой“.

Той допълни, че и в метрото са напуснали над 100 души миналата година.

Вижте и

След отправено от Федерацията искане за свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община, такъв е насрочен за вторник. На него ще се обсъжда увеличение на заплатите на работещите в четирите общински транспортни дружества:

„Хората от градския транспорт не желаят вече да протестират, те предпочитат направо да се премине към стачни действия, като първоначално е възможно да се случи така, че да има едночасова ефективна стачка. Протестът е за хората, които не са на работа, излизат със знамената и транспарантите на площадите“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре