Сега четете
Яйца и млечни продукти са рекордьори по поскъпване сред храните

Яйца и млечни продукти са рекордьори по поскъпване сред храните

Най-драстично поскъпване сред храните се наблюдава при яйцата и млечните продукти през последния месец. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„17 стотинки в номинален размер е разликата на яйцата. Млечните продукти също са от рекордьорите по поскъпване. Там имаме най-високия ръст на среден базис. Имаме доста свръхпроизводство на свинско месо, така че цената му не се е променяла последните 4 години“, заяви той пред БНТ.

По негови думи поскъпването сред храните се дължи най-вече на по-високата цена на енергийните ресурси. „С тази нестабилна енергетика е нормално да има покачване. Има силни сезонни колебания за краставиците – понякога са най-евтиният продукт, понякога са най-скъпият. Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар“, коментира Иванов. Той съветва всички потребители да правят информирани покупки. „В нашата държава е характерно да се вещаят бури. Имаме панически действия. Бих посъветвал всички потребители да се информират за цени, за процеси в света. Ако забележим цена, която не е нормална, да не купуваме“, препоръчва шефът на стоковите борси.

Поскъпването на горивата се отрази сериозно и на рибарите, макар засега увеличението на цената рибата в магазина да е минимално. Голяма част от рибарите споделят, че разходите за гориво са се увеличили тройно. И така става все по трудно риболовните кораби и лодки да влизат в морето. „Горивата формират голяма част от разходите ни. Горе-долу мога да кажа, че около 3 пъти се вдигнаха разходите на един риболовен кораб през годината”, каза пред Нова тв Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев”.

Поскъпване се наблюдава и при сладкарските изделия. „При положение, че едно яйце е 40 ст., сметаната е почти 14 лв., а половинка маскарпоне е 8-9 лв, реално една торта ни излиза 20-30 лв. Това са пари само за продукти. Ако добавим ток, просто е много страшно“, споделя сладкарката Силвия Славова.

Вижте и

Производители и търговци обаче избягват да коментират как се отразява на разходите им схемата за компенсация на високата цена на електроенергията. От началото на тази година парите, които получава бизнесът, за да намали месечните си разходи за ток, са с 15-18% повече от миналата година. Парламентът гласува от януари небитовите потребители да получават компенсации, които на 100% покриват разходите над цена на тока от 200 лв. за мегаватчас. Преди това подпомагането бе за разликата между 250 лв. за мегаватчас и по-високата борсова цена на тока.

Работодателските организации дори призоваха производители и търговци да използват по-големите компенсации за намаляване на цените или поне за задържането им.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре