Сега четете
След дълги битки: Училищата сами ще избират техниката за STEM кабинетите

След дълги битки: Училищата сами ще избират техниката за STEM кабинетите

Училищата ще могат сами да избират техниката за STEM кабинетите, които ще се финансират по Плана за възстановаване. Премахнати са конкретните изисквания за софтуер, ще има само минимални техническия изисквания към оборудването, което ще задава рамката, но няма да ограничава директорите. Това увериха от екипа на служебния просветен министър проф. Сашо Пенов. Това бе и едно от основните искания на училищните директори по големия проект с бюджет от близо половин милиард евросредства.

Министър Пенов посочи, че през ноември е приключило обсъждането на концепцията за STEM центрове във всички 2240 училища у нас. „Получихме 45 предложения и становища, които са обобщени в 100 страници. Работим по подготвяне на насоки за кандидатстване и за отваряне на процедурата в края на първото тримесечние на годината“, посочи той. По думите му идеята на новите насоки е видът техника да се одобрява на педагогически съвет, което ще гарантира, че точно тя е нужната за дадено училищеа и ще предпазва директорите от нароилите се напоследък консултантски фирми, предлагащи услугите си. „Ще има само минимални технически спецификации, които няма да са такива, които да повтарят каталога на един доставчик или да сочат само към един производител, а такива, че директорите да могат да изберат различни варианти на пазара, увери той.

Заместникът му Надя Младенова увери, че са взели предвид повечето предложения – изискването за конкретен софтуер на техниката е премахнато, а заложените минимални технически изисквания ще могат да се надграждат и няма да ограничават директорите. По думите й най-много са били въпросите защо по проекта не се финансира и обучението на учителите, които ще трябва да реализират на практика STEM философията. „Не може по плана да се финансира всичко. Средства за квалификация на учителите ще има по оперативната програма „Образование“, която ще стартира в края на януари, като двете програми ще са категорично свързани“, заяви тя. По думите й има сегрегирани училища, в които тоалетните са навън – в тях няма как учениците да се обучават на ИТ, ако не сградата им не се ремонтира и не им се изгради кабинет. „Никой няма да прави ремонти за сметка на обучението, но базовото оборудване на центровете е задължително и наложително“, заяви тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре