Сега четете
Гешев: България няма общо с взрива на Кримския мост

Гешев: България няма общо с взрива на Кримския мост

България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е установила предварителната проверка на Софийската градска прокуратура, съобщи главният прокурор Иван Гешев в Twitter. „Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност“, твърди още той.

мостът, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври. Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и на чужди страни. Според руското разследване взривът е причинен от камион, който се е движил по маршрута – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август, твърди ФСБ (Федералната служба за безопасност). В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е преминавал по моста.

В информация на руските медии се споменава фирма „Балтекс Кепитъл“, която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе. Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма „Тиваком“.

След обвиненията на Кремъл последва реакция от страна на българското правителство. „Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут“, обяви в официално съобщение правителственият пресцентър. Въпреки това служители на ГДБОП и Агенция „Митници“ иззеха документи и видеозаписи от държавната компания „Свободна зона – Русе“ в издирване на товара, посочен от Кремъл. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС.

Вижте и

Веднага след атентата в Русия бяха задържани осем души, които според ФСБ са замесени във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са руски граждани, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на задържаните се увеличи с още трима. Според официалната руска позиция инцидентът е терористична атака на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е замесена във взрива. Освен българската прокуратура, която извърши проверка по случая, Службата за национална сигурност на Армения образува наказателно дело за „съучастие в терористичната атака на Кримския мост“. „Нито един товар тротил, нито един камион или вагон с други експлозиви не е преминавал митническата граница. Ако някой твърди, че камионът все пак е преминал държавната граница, ще започне разследване и ще бъде потърсена отговорност на извършителите. Не мисля, че трябва да се оправдавам“, каза заместник-министърът на финансите на Грузия Георги Какауридзе.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре