Сега четете
Иван Гешев пред БНТ: Има защитен свидетел по казуса Nexo

Иван Гешев пред БНТ: Има защитен свидетел по казуса Nexo

Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. „Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита“, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ главният прокурор Иван Гешев.

Казусът Nexo

„Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари“, обяви Иван Гешев.

По думите му това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Политика и закони

„Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора“, коментира Гешев.

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Според него балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона. Гешев заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт.

Вижте и

„Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание“, подчерта Иван Гешев.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога около училищата, организираната и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

„Не ме притеснява да има конституционно мнозинство в парламента. Трябва да приключи политическата нестабилност защото страната ни се намира в конституционна криза“, допълни главният прокурор.

Очаквайте подробности!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре