Сега четете
Заради побоя: Външният министър на РС Македония идва в България

Заради побоя: Външният министър на РС Македония идва в България

Министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи ще посетят утре преди обяд пострадалия при жесток побой в Охрид Християн Пендиков, който е настанен за лечение във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Заради случая парламентът ще изслуша във вторник външния министър. По-рано днес евродепутатът от ВМРО/ Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на Европейския съюз за нападението срещу активиста на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид.

Иначе на този етап няма промяна в състоянието на Християн Пендиков, съобщиха за БТА от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА).

Активистът на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид беше транспортиран снощи от Република Северна Македония до България с правителствения самолет „Фалкон“ и откаран за лечение във ВМА.

Снощи от Министерството на отбраната съобщиха, че състоянието на Пендиков е средно тежко, но без опасност за живота. Веднага след като е приет във Военномедицинска академия (ВМА), са му направени всички необходими изследвания и консултации за уточняване на неговото състояние. Медиците са констатирали множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст.

Вижте и

Междувременно днес стотици граждани се събраха пред сградата на Европейската комисия в София в защита на жестоко пребития Християн Пендиков.

В проведеното шествие се включиха както граждани и общественици, така и симпатизанти на ВМРО. Всички те се обявиха срещу дискриминацията на българи в РС Македония. Хората настояха да се спре насилието над българи, което зачести през последните месеци. Те призоваха властите в РСМ да вземат мерки, за да се спре езикът на омразата срещу гражданите на страната, които декларират своя български произход.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре