Сега четете
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва днес своя имен ден

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва днес своя имен ден

Православната църква отдава днес прослава на преподобния Максим Изповедник и на светия мъченик Неофит – небесен покровител на Негово Светейшество Българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит, който отбелязва днес своя имен ден.

 

В Софийската митрополия вчера започна първото първото заседание на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) за новата 2023 г., под председателството на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. Преди началото на заседанието, след изпяването на тропарите на преподобния Максим Изповедник, на светия мъченик Неофит и за празника Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, от името на Светия синод, поднесе на Светейшия български патриарх Неофит посох и панагия за неговия имен ден. Митрополит Гавриил пожела на патриарх Неофит Бог да му дава сили и здраве, за да води мъдро Българската православна църква. Той посочи в словото си, че по примера на мъченик Неофит и Светейшият патриарх от ранна възраст се е отдал в служение на Църквата, и му пожела да продължава да следва и занапред примера на светия мъченик, който да се застъпва пред Бога за него.

 

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г., е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Курсът, на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в Катедрата по „Църковно пеене“ при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пеене и за диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

 

На 3 август 1975 г. в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ – и за йеромонах.

 

От 30 септември 1975 г. Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източноцърковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г. По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, е въведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв, на 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

 

От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за първи декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г.

 

На 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и за председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

 

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонично утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

 

На 2 декември 2008 г. Русенският митрополит Неофит получава званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Званието му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

 

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента на България с ордена „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни, и за неговата 65-годишнина“.

 

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит е избран за български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх български е извършена още същия ден – 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Вижте и

 

Първата си Света литургия като Софийски митрополит патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 г., в Катедралния столичен митрополитски храм „Св. Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници.

 

Негово Светейшество продължи да е и временен наместник на Русенския престол до каноничния избор на новия Русенски митрополит Наум, състоял се в Синодалния параклис „Св. цар Борис“ на 23 март 2014 г.

 

 

 

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре