Сега четете
Богдана с нови песни

Богдана с нови песни

Кариерата на Богдана Крадочева започва, когато е на 14 години.През 1965 г. става солистка на „Студио 5“. Същата година осъществява първия си концерт и първия си запис („Тази вечер аз съм хубава“). Талантът ѝ е признат и международният успех не закъснява: първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи, Русия (1967). Голямото ѝ признание идва на фестивала „Златният Орфей“ през 1969 г. За първи път Голямата награда в Международния конкурс за изпълнители е спечелена от българска певица, а председателят на журито Бруно Кокатрикс ѝ връчва и наградата на Асоциацията на френските музикални театри. По това време тя интерпретира по забележителен начин френски шансони и руски романси, изпълнява драматични концертни песни. В следващите години печели овациите на публиката на редица фестивали: рецитали на „Златният Орфей“ (1971), „Златният елен“ в Брашов, Румъния (1972), „Братиславска лира“, Чехия (1972); участие в гала-концерта на носителите на големи награди в Анверс, Белгия (1970). През 1970-те години пее с известни изпълнители, като К. Френсиз, Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер; солистка е на известни оркестри като Биг бенда на Карел Влах (Чехословакия), на Паул Кун (Берлин).

Гастролирала е с концертни турнета във всички европейски страни, като Франция, Белгия, Австрия, скандинавските страни, както и Куба, Канада и Алжир. Има издадени малки плочи от фирмите „Pathe Marconi“ и „Philips“. През 1980-те години записва няколко хита заедно със съпруга си Стефан Димитров и група „Вариант Б“, прави дуети и с Васил Найденов. В началото на 1990-те участва на всички митинги на СДС, а песента „Дано“ се превръща в химн на надеждата. Голяма популярност има и „Молитва за България“, изпълнена заедно със Стефан Димитров и Васил Найденов.

Удостоена е с наградата „Най-български певец“ за 1998 г. от Сдружението за българска духовност.

В началото сме на годината какво планирате ,и какво искате да направите през 2023г?

Искам първо да сме живи и здрави ,което е най-важното .

Имам песни нови ,които смятам да запиша ,защото така стоят от две години и ,имам много интересни предложения и много хубави текстове.

Някой са на Маргарита Петкова а,имам и чудно стихотворение на Марина Алексиева, която е дъщеря на Мириана Башева.

Ти си една от големите доайени в българската естрада,били изнесла концерт за твоите фенове или някакъв музикален спектакъл?

Аз правя от време на време концерти и участия имам много млади фенове ,което ме вдъхновява.

По-голямата ви част от кариерата ви е била през социализма, като направите,някакво сравнение по-добре ли  са били  уважавани изпълнителите от поп-музиката или сега в днешно време?

Аз не искам да ни свързват с комунизма ,или с естрада това е поп-музика.Ние сме пели много с мой колеги и работили и сме изнасяли много концерти и в чужбина и сме имали голяма публика.Имали сме много песни ,които се знаят и от млади и стари.Хубавото е ,че тези песни са по стихове на големи поети и са станали част от живота им.

Какво ти е мнението за сега за младите изпълнители за поп- музика и ,тъй ,като имам много сега реалита и музикални формати?

Много са талантливи и има още сигурно да излизат млади таланти на сцената.

Какво би искала да се направи нещо за поп-музиката ,което според теб не е направено?

Аз не съм такъв фанатик на сто процента да има само българска музика в радио станциите ,защото трябва да си сверяваме часовниците със световната музика.Въпреки това радиата трябва да обърнат внимание на българската музика,защото има хора ,които работят и това е техният живот.

Били направила експеримент с друг вид изпълнител да направиш песен?

Ако някои ме покани ще помисля.Аз имам много дуети с Васил Найденов Емил Димитров ,но засега никой не ме канил  ,но с приятелски отношения съм с  всички колеги.

Трудно ли е да се правят нови песни без подкрепа ,или спонсор?

Зависи ,аз съм облагодетелствана защото Стефан ,който е написал най-много хитове е до мен. Аз съм изпяла десетки написани от него песни.

Вижте и

Какво правиш през свободното си време?

Чета книги решавам кръстословици и излизам с приятели.Направихме с Антонина Стоянова и със бизнес дамата  Нели Беширова една бизнес програма „Живей Елегантно“.

Това е просветителска  дейност ,защото искаме младите да са европейци, и да се държат както трябва. младите не знаят как да се държат.

Някои да е искал  от теб песни да му подаряваш ,тъй ,като сега до скоро  имаше скандал и твой колежки осъдиха импресариото Владислав Славов?

Той доста е нахален и видях един диск в,които има мои песни даже и е безобразие това ,което се случва.

Имаш двама внуци  как е тръгват ли по вашите стъпки в музиката?

Ами те учат в музикалното училище единият е на ударни инструменти  ,а другият свири на виола.Прекрасни момчета да са живи и здрави.

Никола Тодоров

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре