Сега четете
Загубата на обоняние също е признак на старостта

Загубата на обоняние също е признак на старостта

Прегледите за слух и зрение при възрастните хора вече са част от редовните тестове, на които лекарите ги подлагат. Загубата на обоняние също може да се добави някога към тях, смятат изследователи, открили връзка между загубата на обоняние и риска от крехко здраве при възрастните хора, предаде ЮПИ.

„Използваме обонянието си, за да разграничим заплахата от пожар или да се насладим на цветята през пролетта. Но също като зрението и слуха, това сетиво отслабва с възрастта“, каза д-р Никлас Роуан, професор по хирургия в „Джонс Хопкинс медисин“ в Балтимор, и съавтор на изследването.

„Установихме, че увредените обонятелна идентификация и сетивни функции са свързани със старческата слабост, което е интересно, защото показва, че не само остаряващият мозък действа тук, а вероятно и нещо периферно, нещо на нивото на носа, което може да прогнозира нарастващата ни слабост и приближаване на смъртта“, каза Роуан.

Връзката между загубата на обоняние и нездравословното остаряване не е изяснена, но обичайните последици от загубата на обоняние са загуба на апетит, затруднение в спазване на лична хигиена, депресия и неспособност за усещане на токсичен дим, каза той. Това може да се свърже и със загуба на тегло, недохранване, неадекватна лична грижа и потенциални наранявания от изтичане на газ и пожари.

Вижте и

Прегледите за състоянието на обонянието може да помогнат на лекарите да назначат допълнителни изследвания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре