Сега четете
София не иска споразумение за разменените бебета, майките искат над половин милион

София не иска споразумение за разменените бебета, майките искат над половин милион

Обезщетенията за разменените бебета в болница „Шейново“ ще бъдат определени след съдебно дело и едва след това те ще бъдат отпуснати от бюджета на Столична община. Това стана ясно днес от изявления на общински съветници в Столичния общински съвет. „Това са едни от най-трудните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд, който изяснява фактическата обстановка с множество разпити“, това заяви по Би Ти Ви заместник-шефът на здравната комисия в СОС и общински съветник от БСП Милка Христова, която е и юрист.

„Страхувам се, че общинският съвет няма такава компетенция. Така че ако претенцията бъде насочена към общинската болница, която след това се обърне към нас за одобрение и решение, взимане на такова решение без съдебна санкция няма да бъде законосъобразно. Досегашната наша практика е да одобряваме търговските отношения на нашите дружества, но когато се приключи цялата законова процедура и имаме налице съдебна преценка. В такива случаи ние обикновено даваме съгласие с цел да се спести публичен ресурс – допълнителни  разноски по изпълнителното производство“, коментира още Христова.

Адвокатите на двете семейства с разменени бебета съобщиха вчера, че ще искат обезщетение от общо 600 000 лв. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на София, заяви общинският съветник и също член на здравната комисия Яна Тодоранова. Тя подчерта, че преди това ще трябва да се мине през съдебен контрол.

“Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум”, коментира и председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев.

Вижте и

Адвокат на едно от семействата с разменени бебета съобщи вчера, че всяко от тях  претендира по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди и че първоначално предложението ще бъде за извънсъдебно споразумение и доброволно изплащане. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка, поясни юристът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре