Сега четете
За седма поредна година СУ получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

За седма поредна година СУ получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

За седма поредна година на официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според рейтинга на висшите училища. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе удостоен с приза за университет с най-много първи места по професионални направления, в които обучава студенти. Алма матер получи и наградата „Бизнес хонорис кауза“, съобщи пресцентърът на висшето училище.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, министри на образованието от българските правителства след 1990 г., ректори на отличените университети, представители на бизнеса.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи отличието на университета с най-много първи места по професионални направления – СУ „Св. Климент Охридски“. Получи го ректорът проф. Анастас Герджиков. Най-старото българско висше училище е на първо място в 21 направления, в които обучава студенти, в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2022 година.

Софийският университет получи и специално отличие „Бизнес хонорис кауза“, което бе връчено от проф. Сашо Пенов на ректора проф. Анастас Герджиков. Наградата е за цялостен принос за устойчиво осигуряване на кадри с добра реализация във всички сфери на пазара на труда.

„Искам да благодаря на „24 часа“, защото сте от малкото медии, които отразяват положителните събития и в областта на образованието, и в обществения живот. В международен мащаб, поне в Европа, няма толкова добра рейтингова система“, каза проф. Анастас Герджиков.

На 11 ноември 2022 г. бяха представени на данните от новото, 12-то поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Тя e едно от най-добрите неща, които се случват във висшето образование през последните десет години. Съдържа най-пълните и достъпни данни за състоянието на университетите, от които могат да се ориентират кандидат-студентите, но и всяко от висшите училища може да определи своето място по всеки един от показателите в рейтинговата система. Това каза тогава служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Вижте и

Рейтинговата система сравнява представянето на 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Проф. Пенов отбеляза на 14 ноември, че рейтинговата система е от значение и за факултетите, за да могат да изготвят своите планове за акредитация. Той каза, че намалява броят на зрелостниците, които избират да учат в чужбина, а се увеличава делът на чуждестранните студенти в България. Министърът подчерта, че е много важно да се изгради ефективна връзка между образованието, науката и бизнеса.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре