Сега четете
Димитър Стоянов: Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF)

Димитър Стоянов: Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF)

Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF). Това обясни пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той добави, че страната ни е кандидатствала и изпратила необходимите документи. Очакваме в определен период от време средствата ни да бъдат възстановени, каза още Стоянов.

Министърът присъства на откриването на цех за производство на военна продукция. По думите му подобна продукция е особено търсена и това ще даде още един тласък за развитието на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“, но още по-важно е, че се откриват работни места в Костенец.

Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв, съобщиха от ведомството за БТА през декември. За тези малко повече от седем млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, пет хил. комплекта зимни дрехи – полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки – цели, полеви.

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от десет години, каза Стоянов по повод публикация в новинарската агенция „Блумбърг“, в която се споменават 14 щурмови самолета руско производство Су-25, които държави членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна. Общо 20 самолета Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми, обясни министърът. „Ако говорим конкретно за конфликта в Украйна – Министерството на отбраната не е продавало самолети на когото и да е било, за да бъдат изнесени, където и да е било, последните десет години“, коментира Димитър Стоянов.

По думите му последните самолети, които са били собственост на български фирми, са изнесени през периода 2005 – 2012 г. Стоянов отрече Министерството на отбраната да е продавало и танкове Т-72. „Категорично казвам, че не се изнася нито Т-72, нито комплекси C-300, нито самолети Су-25 или МиГ-29“, заяви той.

Вижте и

Производството, като технология, е много старо – от средата на 30-те години на 20 век, каза управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ Иван Стоянов за работата на новия цех. Той обясни, че това е начин за снарядяване на взривно вещество в корпуса на снаряда. Според него търсенето на този вид продукция в момента е голямо и добави, че новото производство ще разкрие около 30 работни места.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре