Сега четете
„Аватар 2“ е най-касовият филм у нас за всички времена

„Аватар 2“ е най-касовият филм у нас за всички времена

„Аватар: Природата на водата“ счупи 13-годишния рекорд на своя предшественик и стана най-касовият филм у нас за всички времена. Само за месец разпространение той е спечелил впечатляващите 5.4 милиона лева. Разбира се, днес билетите за кино са много по-скъпи, отколкото бяха през 2009 г., когато излезе „Аватар“ – така че оригиналът, чиито финални приходи възлизат на 5.3 млн., със сигурност е бил гледан от повече хора. Но като общ финансов сбор продължението е недостижимо в новата история на киноразпространението в България.

Приблизително всеки осми продаден билет у нас през последните 12 месеца е бил за пътешествие до Пандора. Приходите на „Аватар: Природата на водата“ са 1/8 от общия сбор за всички филми, които са прожектирани в кината през 2022-ра.

В световен мащаб филмът е далеч от такова постижение, но продължава да напредва. До момента е спечелил 1.9 милиарда долара и със сигурност ще надмине сумата от 2 милиарда – постижение, с което могат да се похвалят само пет филма досега. „Аватар 2“ е много близо до миналогодишния шампион „Спайдърмен: Няма път към дома“ и се очаква до дни да го задмине. Следващите конкуренти са „Отмъстителите: Война без край“ и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, всеки от които е спечелил малко над 2 милиарда от киноразпространението си. А победи ли тях, „Природата на водата“ ще се изправи в битка за третото място във вечната класация с „Титаник“ – шедьовъра на режисьора Джеймс Камерън от 1997 г. „Титаник“ обаче няма да се даде без бой: на 10 февруари, по случай своята 25-годишнина, филмът излиза в дигитално преработена версия в новия формат HFR по световните киноекрани (включително и у нас), така че се очаква и неговите приходи от 2.194 млрд. долара да се увеличат.

Вижте и

Най-гледаният филм в историята на киното е първият „Аватар“, отново на Джеймс Камерън, с над 2.9 млрд. долара.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре