Сега четете
Любословие разкри, други медии също: Втори районен кмет под ударите на КПКОНПИ?

Любословие разкри, други медии също: Втори районен кмет под ударите на КПКОНПИ?

Още един от районните кметове в столицата е на път да стане клиент на Антикорупционната комисия става ясно от сигнали до luboslovie.bg. Става дума за кметът на район „Изгрев“ доктор Делян Георгиев, който само преди няколко дни беше изключен от БСП – партията, с която беше избран преди близо 3 години – виж ТУК. Той беше обвинен от съпартийците си в липса на отчетност пред Районната конференция на БСП; неплащане на членски внос и куп други прегрешения. Сега обаче, по подобие на колежката си от „Красно село“ Росина Станиславова от ДБ, е на път да се сдобие с нови от КПКОНПИ. И докато Станиславова е действала по два от трите конфликта на интереси доста първосигнално (определила е сама себе си за ръководител на проект с европейски средства и възнаграждението за себе си, както и че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект), Георгиев е подредил схемата малко по-интелигентно. И нормално – Станиславова е фризьорка (например), а Георгиев – доктор. Интересното обаче е друго – и двамата са се облажили по една и съща програма – „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, която е с европейски средства и е под надзора на Европейските прокурори.

 

Докторът и кмет, след като беше изключен от редиците на партията-майка, „поплака“ пред близките до кръга „Капитал“ медии – виж ТУК, като май даде заявка за явяване на следващите избори от ДБ или ПП, но пропусна да разкаже как е назначил за социални асистенти в район „Изгрев“ майката и брата на съпругата си Нели И. Иванова, сега Георгиева. Поне за това свидетелстват документите, с които разполагаме за назначението на Елиана Л. Иванова и на Александър И. Иванов. И в тази връзка, съвсем логично, възникват няколко въпроса:

1. Безпристрастно и обективно ли е извършен подборът за назначаване на социални асистенти?

2. Как са определени възнагражденията на асистентите, при положение, че работодателят доктор Георгиев е зет на работника Александър и зет на работничката Елиана?

3. Как работодателят и кмет Делян Георгиев отчита и приема работата на тези социални работници, след като са от едно семейство?

4. Декларирал ли е районният кмет конфликта на интереси при назначаването на роднини по права линия на неговата съпруга?

 

Вижте и

 

Още по-любопитна подробност е, че Александър И. Иванов по образование е със специалност „Сценография“ от НХА, но явно добре се справя като „социален асистент“, след като в продължение на няколко месеца е получавал възнаграждение в размер на над 870 лева. Каква е била заплатата на тъщата Елиана все още не се знае, но едва ли е била по-малка …

*Съгласно чл. 52 и чл. 53 от ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален и нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или свързани с него лица, включително всяко поето задължение. Възнагражденията, които са получили социалните асистенти Елиана и Александър не представляват ли облага от материален интерес, която свързани с кмета Делян Георгиев са получили?

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре