Сега четете
Президентът Румен Радев връчи третия мандат на „БСП за България“

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на „БСП за България“

Президентът Румен Радев връчи на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На „Дондуков“ 2 са и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, както и заместник-председателите на ПГ на левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев.

Радев каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство Ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател, посочи той.

Във времена на силно политическо противопоставяне БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент, заяви държавният глава. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство, каза Румен Радев и пожела успех.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за доверието и отбеляза, че разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите парламентарни партии, така че ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни в момента, допълни тя.

Преди връчването на папката президентът Радев подари на лидера на БСП Корнелия Нинова букет червени рози по повод рождения ѝ ден днес. Нинова остави кутия с бонбони да се почерпят за здраве.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани.

Вижте и

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на „Продължаваме Промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на президента на 9 януари.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре