Сега четете
Корнелия Нинова: Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство

Корнелия Нинова: Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство

Имаме план за правителство в четири стъпки. Все още има шанс за редовно правителство

Това заявих по време на връчването на третия мандат от президента на БСП:

Благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има редовно правителство.
Доказахме, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България. Така и ще продължим в този дух – да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната.
Най-важното е да имаме план и затова имаме четири стъпки, които за момента предвиждаме. Първо – днес ще решим кога свикваме Националния съвет, ще бъде тази седмица.
Второ – на него ще искаме мандат с кои партии да преговаряме в парламента. Ние ще искаме мандат да преговаряме с всички.
Трета стъпка – ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии. На нея да си изясним искаме ли да има правителство или си играем игрички и се прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. От тази среща зависи и четвъртата и следващите стъпки – ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок, състав. Мисля, че все още има шанс за редовно правителство. Ще бъде трудно, но не е невъзможно, трябва да опитаме.
По време на преговорите ще търсим това, което ни събира, и което кризата в момента налага да бъде решено най-спешно – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година. Има неща, които спешно трябва да се свършат, и които могат да ни обединят. Това ще търсим, а не нещата, които ни разделят.
Ще задържим третия мандат разумно време. Но вътре президентът постави пред нас въпроса за приемането на закони в Народното събрание. Защото едно бързо разпускане на парламента би ни лишило, като държава, от много възможности.
Ако успеем да съставим кабинет, нямаме никакво намерение да продължим политиките на служебния кабинет. Ние имаме основателни критики към него, що се отнася до неравенства, замразяване на доходи, неприемането на бюджет в тази криза, ръста на цените, инфлацията. Имаме и своите разминавания по отношение оръжията за Украйна, както и вторите самолети. Едно редовно правителство не е длъжно да следва политиките на служебния кабинет.
Ще завърша с една древна поговорка: “Когато дойдат трудни времена, решението е в това да имаш търпение“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре