Сега четете
Италия залови най-издирвания мафиотски бос след 30 години

Италия залови най-издирвания мафиотски бос след 30 години

Мафиотският бос Матео Месина Денаро е арестуван от италианските власти след 30 години издирване, съобщават световните медии.

Разследването, довело до залавянето на мафиотския бос на „Коза ностра“, е координирано от прокурора на Палермо Маурицио де Лучия и пом.-прокурора Паоло Гуидо.

Матео Месина Денаро е бил арестуван в частната клиника „Мадалена“ в Палермо. Мафиотският бос е бил в лечебното заведение, за да се подложи на лечение, заяви командирът на карабинерите Роз Паскуале Анджелозанто.

Смята се, че 60-годишният Денаро – бивш поръчков убиец, който някога се хвалел, че може да напълни цяло гробище с жертвите си, е станал бос на босовете след смъртта на Салваторе Риина – Звяра през ноември 2022 г., съобщава БНР.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че Денаро е най-големият мафиотски бос и арестът в родната му Сицилия е голяма победа за държавата в борбата ѝ с организираната престъпност.

Месина Денаро, наричан още Диаболик, е син на мафиотския бос от Кастелветрано Чичо, исторически съюзник на клана Корлеоне на Тото Риина, припомня „Дойче веле“. Денаро е в неизвестност от лятото на 1993 г. Той обявява бягството си в писмо, написано до тогавашната му приятелка Анджела, след масовите кланета в Рим, Милано и Флоренция: „Ще чуете за мен, ще ме направят да изглеждам като дявол, но всичко това са лъжи“. Тогава срещу него вече са отправени тежки обвинения, а и са издадени присъди – за нападения, грабежи, притежание на експлозиви и над петдесет убийства. Включително това на 13-годишно момче, син на мафиот, което е разтворено в азотна киселина след 779-дневно държане в плен, за да бъде спрян баща му да сътрудничи на съда.

Босът на мафията е ръководил и рекетьорските дейности, прането на пари и трафика на наркотици за Коза Ностра.

Вижте и

Той е един от подбудителите на масовите убийства, извършени през 1992-1993 г. по време на мафиотската война между сицилианската престъпна организация Коза ностра и италианската държава.

През тези години насилието на мафията става причина за смъртта на съдиите Фалконе и Борселино, за нападението в Рим срещу Маурицио Костанцо и за кланетата на улица „Деи Джоргофили“ във Флоренция , където са убити 5 души и са ранени 37 други, и на улица „Палестро“ в Милано , с 5 жертви и 15 ранени.

Месина Денаро обаче не е обикновен мафиотски бос от Кастелветрано. Той се смята за последния истински бос на Коза ностра, за връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета, за пазителя на тайните на преговорите между държавата и мафията през 90-те години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре