Сега четете
Дизелът вече е под 3 лева за литър

Дизелът вече е под 3 лева за литър

Понижена е цената на дизела.

Дизеловото гориво вече е под 3 лева – миналата седмица средната му цена падна със 7 ст. и достигна 2,93 лв. До 2,60 лв. падна средната цена на масовия бензин А95 в края на седмицата. По-скъпият А98 на повечето бензиностанции вече се продава под 3 лв. – средната му цена достигна 2,95 лв., показват данните на платформата fuelo. „Тенденцията засега е цените на горивата да останат на тези нива и дори още малко да поевтинеят“, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

На прага на световна рецесия и очакване за свиване на търсенето на горива 2023 г. започна с цени на суровия петрол под 80 долара за барел на световните борси – най-ниски стойности от началото на войната в Украйна. Прекратените КОВИД-ограничения в Китай, а също и спадът в американските стратегически запаси бяха причина през последната седмица да се отбележи лек тренд нагоре на цените на суровия петрол. „Движението обаче е в рамките на 1-2 долара и няма да се отрази на българския пазар“, коментира Бенчев.

Така отпадането на помощта от 25 ст. на литър гориво за шофьорите от началото на годината съвпадна с периода на понижени цени. Когато отстъпката бе въведена през юли 2022 г., цените на бензина бяха около 3,40 лв. за литър, а на дизела – 3,60 лв.

Вижте и

Според БПГА цени на бензина у нас под 2 лева са невъзможни, каквито обещания дават някои политици – вносители на законови промени, свързани с дейността и облагането на бургаската рафинерия на „Лукойл“. „Цените по бензиностанциите в момента у нас са на нива отпреди войната в Украйна, увеличени с инфлацията за последните 10 месеца, което е около 20 ст. отгоре“, посочи Бенчев. Според експерта цената на дизела също не може да се очаква да падне значително от сегашните си стойности заради голямото търсене и недостиг в региона и в Европа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре