Сега четете
Деня на своята култура празнуват в Румъния

Деня на своята култура празнуват в Румъния

С близо 40 събития Румъния отбелязва Деня на своята култура. Той се чества всяка година на 15 януари – датата, на която през 1850 г. е роден поетът Михай Еминеску.

Началото на празничния ден ще бъде поставено от 11:00 ч. в Националния музей на селото „Димитрие Густи“ в Букурещ с музикално-поетична програма и с творчески ателиета за най-малките. На главната сцена в румънския Атенеум Филхармонията “Джордже Енеску” ще изнесе концерт с румънска музика, създадена от някои от най-популярните местни композитори, информират  от Министерството на културата.

Националният театър в Букурещ кани публика от всички възрасти в зала Медиа, където ще се състои рецитал на актьора Николае Урс. За младата публика са предвидени безплатни обиколки с гид. Безплатни посещения по случай празника ще има и в Националния музей на старите карти и книги.

Националният исторически музей на Румъния ще изложи за първи път специална културна ценност – Купата на Монпелие, първата международна литературна награда за румънска поема. В Националния музей на румънския селянин ще се проведе среща на тема „Еминеску през погледа на писателите от етническите общности в Румъния“. Денят ще завърши с концерт на Националната опера на Букурещ.

Вижте и

Централна личност на събитията, организирани на национално ниво, е Михай Еминеску – поет, прозаик, драматург и журналист, считан за най-важния поетичен глас в румънската литература. Публикува първото си стихотворение на 16 години, а на 19 заминава да учи във Виена. Въпреки че живее само 39 години, оставя богато творческо наследство – стихове, проза, драматургия  и публицистика. Ръкописите му, събрани в 46 тома (приблизително 14 000 страници), се съхраняват в Румънската академия.

Еминеску умира на 15 юни 1889 г. в Букурещ. За него поетът Тудор Аргези казва: „Бидейки много румънски, Еминеску е универсален“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре