Сега четете
В очакване на третия мандат за съставяне на правителство

В очакване на третия мандат за съставяне на правителство

След като първата и втората по численост парламентарни групи в 48 – то Народно събрание – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ не успяха да излъчат правителство, президентът ще връчи на една от останалите парламентарни групи третия мандат, който ще бъде и последната възможност за формиране на редовен кабинет в рамките на този парламент. Очаква се това да стане в понеделник на 16 януари, когато изтича срокът по Конституция. Мандатът може да бъде връчен на ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“ или „Български възход“.

В очакване решението на държавния глава, представители на партиите в парламента и днес коментираха готовността си за участие в разговори и съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на пресконференция в Ямбол, че единствената работеща и възможна коалиция е евроатлантическата. По думите му и в сегашния парламент такава конструкция от ГЕРБ – СДС, „Демократична България“ (ДБ), „Български възход“ и ДПС работи успешно за приемане на важни законопроекти. „Ние не харесваме никоя партия. Затова сме изградили ГЕРБ. Припознали сме историята на СДС и затова сме заедно. Срещу всяка една партия имаме критики, но това е демокрацията. Считам, че ако мандатът се даде на ДБ, все още има шанс. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме“, каза Борисов.  Той бе категоричен, че „ няма как да подкрепят БСП, като допълни, че уважават доста от политиките, които те водят.

„Продължаваме промяната” би подкрепила правителство, което ясно ще заяви и ще направи истинска съдебна реформа, така че който е нарушил закона, да отива в затвора. Ако обаче има такова правителство, ГЕРБ ще намерят причина да не го подкрепят, заяви в ефира на Дарик радио съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. „Да, добре е да има кабинет, защото без него няма как да влезем в еврозоната, в Шенген, както и да свършим редица належащи реформи. Другият въпрос обаче е какво ни се предлага като възможност. Дали е по-добре да влезем в един коловоз на имитация или е по-добре да минем през малко болка, но да се изчистим веднъж завинаги? Според мен е по-добре да направим второто,” посочи Василев.

Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов заяви, че ако формацията му получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата. Затова някои са заинтересовани да не се стига до наш мандат, посочи пред Дарик радио Иванов. „Целта на акцията с Nexo беше силно да намалее вероятността третият мандат да дойде в “Демократична България”. Защо точно в този момент започна тази шумна пиар кампания – в четвъртък, тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден третия мандат? Знаят, че ние ще употребим третия мандат да решим проблема с прокуратурата. Изкушението да бъде спасен редник Гешев е много голямо – като стане неудобно за президента и за останалите политически сили да подкрепят нашия дневен ред за реформа на прокуратурата”, каза още Иванов. По думите му, едно такова правителство от политически доверени експерти ще е нещо като “служебно правителство от парламента, или малък състав за симфонична музика, призван много точно да изпълни една партитура и никой да не очаква нищо друго от него – 14 месеца да свири във фон, като музика в асансьор, а тия, които пътуват в асансьора,  могат пак да си се карат”. Другото условие, според Иванов, за реализацията на кабинет на ДБ с третия мандат е той  да се ползва от подкрепата на „Продължаваме промяната“. Защото това ще е все някаква количествена гаранция за прокарване на определени политики, доколкото двете формации сумарно ще имат най-голяма тежест в този фрагментиран парламент. Съпредседателят на ДБ за пореден път разви тезата, че ако сега не се състави правителство, България ще изпусне прозореца за влизане в Еврозоната и в Шенген, за модернизация на армията и за реализация на Плана за възстановяване и устойчивост по начин, който да трансформира страната. Със служебно правителство подобни задачи трудно могат да се реализират, защото отвън ще гледат на него повече като обект на въздействие, отколкото като на субект на власт.

Движението за права и свободи е готово да получи третия мандат, заяви пред БНТ депутатът от движението и председател на бюджетната комисия в парламента Петър Чобанов. „Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме нов начин на диалог, за да се случат промените. Ние сме най-последователни, всичко зависи от другите партии как ще подходят към третия мандат, дали настина искат да се състави правителство, коментира Чобанов. Според него трябва да се поставят няколко основни приоритета, а не множество такива. Важен е подходът, как се влиза в тези разговори, обясни Петър Чобанов.

Вижте и

Шанс 50/50 за съставяне на кабинет с третия мандат вижда лидерът на „Български възход” Стефан Янев. Ние не бихме правили компромис с въпросите, които гарантират сигурността на българските граждани, които гарантират взаимоотношенията, даващи справедливост на на нашето съвместно съществуване като общество и по отношение на социалната политика и възможностите за благоденствие на българските граждани, посочи Янев в предаването „Стълбището” на Дарик. Готови сме да разговаряме с всеки в търсене на баланс между отношенията, между вижданията на различните партийни субекти. Съвсем нормално е между партиите да има и непублични разговори, без това непременно това да е задкулисие, смята Стефан Янев. Честно спрямо българските граждани в момента, например ще е да кажем публично искаме ли или не нови избори, посочи той. Ако на „Български възход” бъде даден мандат за съставяне на кабинет, формацията ще започне разговори с всички, които пожелаят да седнат на масата за преговорите, като ще започнат от най-малката група в парламента, за пореден път потвърди Янев. Според него това, че вече е бил премиер, му носи предимство заради натрупания опит, но в същото време това е и недостатък, защото фокусира вниманието върху него.

БСП би се справила успешно с връчването на третия мандат, заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Георги Гьоков. Той е категоричен, че правителство трябва да има и то трябва да се справи със сложната ситуация, в която се намираме. „Така че президентът трябва да прецени кой има най-големи шансове да състави правителство, както и кой би могъл да изведе България от сложната обстановка“, посочи той. „Ние сме отговорна партия. Всички видяха как подходихме при връчването на първия и на втория мандат – разговаряхме с всички, поставихме на масата своите приоритети. В момента цялото българско общество очаква съставянето на правителство. Едни четвърти поредни избори няма да донесат нищо по различно. Политическата криза ще продължи, докато някой не направи усилия да състави това правителство“, смята още той. Гьоков обясни, че ако мандатът бъде връчен на “Демократична България“, БСП ще постъпи отговорно и ще разговаря с тях. „Още повече, че имаме решение на ръководните ни органи, че с партньорите от четворната коалиция можем да водим разговори на основата на приоритети“, припомни той и допълни, че ако бъде връчен на БСП, левицата ще свика Националния си съвет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре