Сега четете
Росен Христов: Съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис – Бургас

Росен Христов: Съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис – Бургас

Съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис – Бургас, обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в Гърция, където бе гост на официалното начало на проект за изграждане на газова електроцентрала в Александруполис. Министър Христов е разговарял с гръцкия му колега Костас Скрекас, а специален гост на откриването е бил министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, се казва в съобщение на Министерството на енергетиката.

Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона, коментира Росен Христов. Той даде пример за сътрудничеството между България и Гърция при приемането на политики на европейско ниво с цел стабилизиране пазара на газ.

БТА припомня, че на 4 януари служебното правителство одобри два меморандума за разбирателство между България и Гърция, чрез които двете държави ще могат да развиват сътрудничеството си в областта на енергетиката. Чрез първия документ двете държави се очаква да си сътрудничат при проучването на възможностите за изпълнение на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис – Бургас.

Подписването на меморандума цели създаване на необходимата база за проучване на възможностите за реализиране на инфраструктурния проект за пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис в Гърция до района на Бургас в България, съобщиха тогава от пресслужбата на Министерския съвет.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре