Сега четете
Отбелязват годишнината от смъртта на Мара Бунева в Скопие

Отбелязват годишнината от смъртта на Мара Бунева в Скопие

В Скопие отбелязват годишнината от смъртта на Мара Бунева. Български организации и представители на ВМРО са в Северна Македония.

В църквата „Свети Димитър” беше отслужена панихида. На мястото се събират българи, които ще се включат в отбелязването на годишнината от смъртта ѝ.

Очакванията около 600 българи да пристигнат в Скопие се оправдават. През граничния пункт „Гюешево” са преминали пет автобуса и над 100 автомобила.

След панихидата ще има шествие към паметната плоча на Мара Бунева по поречието на река Вардар. Полицейското присъствие е засилено още от рано сутринта.

На 13 януари 1928 година в центъра на Скопие 26-годишната българка от Тетово с няколко куршума убива шефът на сръбската полиция Велимир Прелич. По време на сръбската окупация след 1918г. Прелич лично изтезава с азиатски и средновековни методи борците за свободна и независима Македония,.

Вижте и

И днес, 95 години след убийството на сръбския палач, властите в Скопие са наложили пълна забрана за споменаването на подвига на Бунева, но и за причините на този акт. Мълчанието не се различава с нищо от това по време на сръбската окупация от 1918 до 1941 г., нито пък с периода на югославския диктатор Йосип Броз Тито.

Мара Бунева е родена в град Тетово през 1902 г. Тя произлиза от известен български род от града. Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО в началото на 20-те години на миналия век. След като стреля срещу Прелич Мара Бунева се прострелва в гърдите. Пред сръбския офицер, който я настига и я пита, защо е убила Прелич, 26-годишната българка отговаря: Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре