Сега четете
124 ГОДИНИ ЩАБ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

124 ГОДИНИ ЩАБ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

На 1 януари 1899 г. е издаден указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно „Управление на Флота“.

Самото Управление на флота е създадено на 13 януари 1899 г., като под това понятие се визират началникът и Щабът на Флота.

Със заповед № 80 от 2 март 1900 г., относно Положението за устройство на Флота, е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен. Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“.

При така създаденото ново положение, на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.

Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров, който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.

След Втората световна война флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. През 1948 г. Щабът на Флота се настанява в сегашната си сграда във Варна.

От далечната 1899 година, когато е създадено Управлението на флота във Варна, до днес тази командна и управленска институция е преминала през много промени, трансформации и структурни реформи.

Вижте и

Винаги – в години на мирно развитие или във времена на бран, Щабът на българския военен флот е символ на единно и умело ръководство на подчинените бойни сили и средства, а хората, които служат и работят в неговите структури, с чест и достойнство изпълняват своя войнски и граждански дълг.

Военнослужещите и цивилните служители, които днес заемат длъжности в Щаба на ВМС, са наследници и продължители на традициите и добродетелите, завещани ни именно от тях – онези достойни за подражание и отдадени безрезервно на военноморското дело и на любовта към България мъже и жени, изградили и съхранили авторитета на нашето Адмиралтейство.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре