Сега четете
 Кой е българинът, притежател на уникален автограф от Пеле?

 Кой е българинът, притежател на уникален автограф от Пеле?

 Българин се оказа притежател на уникален автограф от Краля на футбола Пеле. Подписът на легендарния бразилец е един от двата съществуващи екземпляра в света. Автографът е върху специален пощенски плик и марка, посветени на Пеле.

Иван Панайотов е един от екскурзоводите на Людмила Живкова, но и един от първите скочили срещу комунизма. Бил е заместник-кмет на Велико Търново в сферата на културата и познат със страстта си към филателията – колекционирането на пощенски марки. Иван Панайотов – Джовани разказва със страст истории от миналото и една от любимите му е, как получава уникален автограф от Краля на футбола – Пеле.

„На плика на Пеле пише – Арантес Донасименто – Пеле. Негов подпис, собственоръчно. Той си е написал истинското име и прякора – Пеле”, разказва Иван Панайотов.

Годината е 1969-а. Филателията е световно хоби, което свързва стотици хора по цял свят. Данните и адреса на Иван Панайотов са в списание за колекционери. „Един ден ми се обади колега от Бразилия. Търсеше български марки. Описа ми ги и аз му пращах. И той ми пращаше. Един ден раздавачът ми донесе един плик. Вътре имаше марки и един първодневен плик. Пишеше следното:”Пращам ти плик с хилядния гол на Пеле и негов автограф. Когато игра неговият отбор „Сантос” с моя отбор „Манаос” се добрах с голяма мъка до Краля, и го помолих да ми разпише два плика. Казах му, че единият е за мен, а другият – за мой приятел от България. И той се съгласи. И ето, пращам ти го”. Тогава Пеле беше в апогея си – голям голмайстор и аз се зарадвах, че имах нещо от него и този плик си остана, и аз си го пазя. Не съм колекционер. Просто го държа, като сувенир”.

Три изключително ценни неща. В сувенира за Иван Панайотов са събрани на едно място. „Когато марките излизат, с тях излиза специален плик за събитието, подпечатан с него. И тук са трите неща”, твърди  Иван Панайотов.

Подобни филателни сувенири от значими събития са изключителна рядкост. Великотърновецът държи най-важнитe от тях за страната ни. Дни след кончината на Пеле, автографът от Краля на футбола става още по-ценен и търсен за хора, разбрали, че такава има такава ценност в България.

Вижте и

„Просто ме попитаха – продавам ли го, за да ми предложат някаква сума и аз им казах, че не го продавам”, посочи Иван Панайотов.

Както стана ясно, подобен уникат има само още един, в Бразилия, в приятеля на Иван Панайотов, колекциониращ марки, но великотърновецът отдавна е загубил връзка с човека, помолил Пеле да му се подпише на плик и марка посветени на гол номер 1000, отбелязан през 1969 година от Краля на футбола.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре