Сега четете
Започваме разговори с ЕК за процедурата след решението на парламента за Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Гълъб Донев

Започваме разговори с ЕК за процедурата след решението на парламента за Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Гълъб Донев

Още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори с Европейската комисия и отделните нейни структури за това каква процедура да се следва по решението на Народното събрание. Това заяви пред журналисти служебният министър-председател Гълъб Донев, коментирайки вчерашното решение на парламента да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта с въглищните централи.

„Това е прецедент. Нито една друга държава, член на Европейския съюз, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове“, коментира Донев.

„Това е любимото занимание на Народното събрание – да възлага на служебното правителство да извършва някакви действия“, коментира още премиерът.

С приетото решение парламентът задължава служебния кабинет в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за отправяне на обосновано искане до Комисията за предоговаряне на плана. Целта на предоговарянето е от документа да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година, беше посочено по време на вчерашните дебати в законодателния орган.

Премиерът Донев коментира още, че целият процес ще отнеме време.

Вижте и

„Много е важно да не забавим реализацията, започването и изпълнението на другите проекти, които са от Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са в сферата на социалната политика, здравеопазването, регионалното развитие, електронното управление и други сфери от обществено-икономическия живот. Тези проекти трябва да продължат да се реализират и да се работи по тях“, каза още Донев.

Служебният премиер коментира темата с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по време на посещение на терена в квартал „Горна баня“, предвиден за бъдещето изграждане на Национална детска болница.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре