Сега четете
94 млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през „Нексо“

94 млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през „Нексо“

94 млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през „Нексо“, фирма за криптовалута, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя даде брифинг пред журналисти, след като следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

Разследващите са установили още, че през криптобанката са осъществени 100 транзакции към мъж на име Махмуд Мохамед, за когото е известно, че е свързан с терористичната групировка „Хамас“, предаде БНТ(link is external). По неофициална информация собствениците на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев не се намират в България. В момента няма данни къде се намира и финансовият директор Калин Методиев. Като свидетел днес е разпитан Георги Шулев, който е бил представляващ NEXO.

От NEXO днес публикуваха само кратко съобщение в Туитър, според което подходът бил „първо нахлувай, после питай“. И допълват, че в корумпирани държави това граничи с рекет.

„В момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на столицата се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката“Нексо“. Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Предстои да се уточни на кого ще бъде повдигнато обвинение. Според разследващите криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голямата част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност. Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Компанията „Нексо“ e oснована и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на „ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев – Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев – син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева.

От офиса на Шулев заявиха за „По света и у нас“, че той е напуснал компанията през 2019, година след основаването и оттогава съди съучредителите в съд във Великобритания.

Вижте и

Участие в „Нексо е имал и Сокол Янков. По информация на БНТ той пътува към България, за да се яви на разпит като свидетел. От компанията, която Янков управлява в момента заявиха, че той е напуснал също през 2019 и оттогава няма общо с групата разследвани дружества.

През септември м.г. осем американски щата предприеха атака срещу криптобанката Nexo. Според американската телевизия CNBC(link is external) щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения. Осемте щата твърдят още, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. Отделно фирмата води дългогодишен юридически спор с третия от съоснователите – Георги Шулев. От Nexo уточниха пред „Сега“, че Върховният съд на Англия и Уелс се е произнесъл в полза на Nexo още на 1 юли 2022 г.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре