Сега четете
Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив. Това стана известно по време на среща между служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост. В срещата участва и председателят на борда на директорите на „Ел Би Булгарикум“ Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция.

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в която се отглеждат около 190 хил. крави – приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и „Ел Би Булгарикум“ е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

„България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините“, подчерта министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката „България“. По техни данни, продукцията, произведена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив.

Изграждането на обща ферма с „Ел Би Булгарикум“ и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това бе обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха министрите Никола Стоянов и Александър Пулев. NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.

В интервю за БТА в началото на януари Николай Маринов – изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“, съобщи, че този месец предстои пътуване до Саудитска Арабия, където ще се проведат преговори по конкретни инвестиционни намерения, свързани с намерението на компании от Саудитска Арабия да инвестират в български животновъдни обекти и в преработвателни предприятия. Амбицията на  ръководството на „Ел Би Булгарикум“, при успешно изпълнение на бизнес програмата за 2023 г., е свързана с разширяването на влиянието на компанията и поне двойно увеличение на нейния дял на пазара на млечни продукти и възстановяване на някои от ключовите външни пазари, каза Маринов в интервюто.

Вижте и

За 2022 г. дружеството очаква положителен финансов резултат, като прогнозите сочат ръст на печалбата с между 500 000 и 1 милион лева спрямо предходната година. 60 на сто от продукцията на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД е за износ – става дума за закваски, пробиотици, като лицензите за производство на кисело мляко сега са основно за Япония, която покрива голяма част от държавите в Азия, Южна Корея, Финландия, водят се преговори и с Монголия. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците й са предпочитани в Южна Корея.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре