Сега четете
Станислав Младенов: Има начин да бъдат спестени средства и време по процедурата за технологична модернизация в семейните предприятия

Станислав Младенов: Има начин да бъдат спестени средства и време по процедурата за технологична модернизация в семейните предприятия

Има практичен и лесен начин да бъдат спестени средства и време на малкия и среден бизнес по процедурата за технологична модернизация в семейни предприятия. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП – София и икономически експерт Станислав Младенов. Според него, изключително далновидно решение би било средствата в размер на 117,5 млн. лв. по тази програма, която е планирана за второто тримесечие на 2023-та година, да бъдат разпределени на кандидатите, отговарящи на критериите за семейна фирма и останали сред резервите при класирането по програмата за технологична модернизация.
„Участниците в процедурите за технологична модернизация в семейните фирми няма да бъдат кой знае колко по-различни от тези, които се включиха във вече направения подбор. Много голяма част от фирмите, които участваха, отговарят на критериите за семейна фирма, тъй като малкият и среден бизнес често е семеен бизнес, коментира Станислав Младенов. – Ако бъде взето подобно решение, изключително бързо средствата ще бъдат разпределени и ще стигнат до крайните бенефициенти. Така няма да се загуби инвестиционната стъпка. Държавата ще е свършила отлична и полезна работа и ще бъдат удовлетворени интересите на малките и средни производители. Също така няма да е необходимо бизнесът да инвестира в изработването на нови проекти и ще му бъдат спестени около 7-8 месеца, които отиват в процедури“.
Подобно решение може да бъде взето от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. „Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, която се справи изключително бързо с процедурата с технологична модернизация, сега може да направи същото и с новата програма, коментира Станислав Младенов. – Нямам съмнение, че ще го направи, тъй като досега тази дирекция не веднъж доказа, че работи изключително добре. Просто това би било поредното й отлично решение“.
Станислав Младенов добави, че вече има създадена подобна практика за трансфериране на средства. „На 30 декември следобед Министерство на енергетиката излезе с решение всички предприятия, които отговарят на критериите за допустимост и са включени в резервния списък на Норвежката програма по процедурата за обновяване на уличното осветление да станат целеви бенефициенти по Плана за възстановяване и устойчивост. Единствено трябва да обновят проектните си предложения и директно ще получат финансиране. Това е изключително далновидно решение, което позволява без да бъдат правени допълнителни разходи и да бъде губено време, бенефициентите да получат финансиране“, завърши той.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре