Служебното правителство одобри сключването на споразумение между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ“

Служебното правителство одобри сключването на споразумение между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ“ (BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş.), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С документа се осигурява достъп на „Булгаргаз” до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България. Периодът на споразумението е от 1 януари 2023 г. – до 31 декември 2035 г.

Положителният ефект от подписването на споразумението и последващия стандартен договор за доставка на природен газ се изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” в размер до 1,3 млрд. куб. м. годишно, уточняват от правителствената информационна служба.

Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от нула до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ. С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Република Турция.

Вижте и

Освен положително финансово и имиджово отражение за „Булгаргаз“ като агент на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на споразумение между операторите на газопреносните мрежи на България и Турция ще доведе до допълнителни приходи за „Булгартрансгаз“ от резервиране на капацитет. Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре