Сега четете
Портокалите помагат на зрението,и предпазват от сериозни заболявания

Портокалите помагат на зрението,и предпазват от сериозни заболявания

Портокалите могат да понижават с 60 процента риска от макулна дегенерация, която предизвиква силно отслабването на зрението, съобщи „Daily Express“.

Според изследователите от Института за медицински изследвания в Уестмийд ползите от цитрусовия плод за очите са значителни. Те са анкетирали повече от 2000 австралийци над 50 години и са установили, че тези, които редовно ядат портокали, по-рядко развиват фаталната за очите болест през 15-годишния период на изследването. Дори и един портокал седмично осигурява защита, макар и не колкото при редовната консумация на плода.

Макулната дегенерация е една от водещите причини за загуба на зрение. При нея се уврежда централната част на ретината. Засегнатите трудно четат и разпознават лица, а в по-тежката си форма болестта предизвиква ослепяване.

Вижте и

Портокалите са богати на калий, калций, фосфор, витамини от групата В, витамини А и С. Те предпазват от рак – на кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво. Полезни са също за сърцето, бъбреците и черния дроб. Съдържат много разтворими фибри и намаляват холестерола.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре