Сега четете
Тази нощ връчват „Златните глобуси“, за пръв път в журито има българка

Тази нощ връчват „Златните глобуси“, за пръв път в журито има българка

Тази нощ в хотел „Бевърли Хилтън“ в Лос Анджелис ще се състои дългоочакваната церемония за наградите „Златен глобус“. Те ще бъдат раздадени за юбилейния 80-и път, а на сцената сред връчващите ще видим Куентин Тарантино, Салма Хайек, Хилари Суонк, Клеър Дейнс и Джейми Лий Къртис, която е и в списъка на номинираните. Година след като Холивуд бойкотира „Златните глобуси“, организаторите се опитват да възстановят репутацията на церемонията, която бе едно от най-бляскавите събития в света на киното в продължение на десетилетия. Очаква се повечето от тазгодишните номинирани да стъпят на червения килим, каза Хелен Хьоне, президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (АПЧХ), която връчва наградите. Хьоне е германска журналистка, избрана в края на 2021 г. със задачата да преведе организацията през скандалите за сексизъм и расизъм, започнали след разследване на в. Los Angeles Times. Тя се зарече, че вечерта ще бъде „партито на годината“. Последната голяма вечер на „Златен глобус“ бе през януари 2020 г., тъй като изданието от 2021-а (когато сред номинираните бе и българката Мария Бакалова) се проведе полувиртуално заради коронавируса.

Телевизионният канал NBC отказа телевизионното излъчване за 2022 г., но тази година ще покаже церемонията, след като АЧПХ въведе промени и нови етични правила. Сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас, близо 52% са расово и етнически разнообразни, като 10% от тях са чернокожи. „Организацията премина през цялостен процес на реформи в последните 18 месеца“, каза Хьоне. „Увеличихме разнообразието, прозрачността, отчетността.“

За пръв път в гласуването участват и кинокритици извън САЩ. Сред поканените 103-ма експерти от 62 страни свой представител има и България – проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева.

Комикът от афроамерикански произход Джеръд Кармайкъл ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос. Сред номинираните, които се очаква да присъстват, са Брад Пит и Марго Роби с филма „Вавилон“, Стивън Спилбърг и актьорският състав от „Семейство Фейбълман“, звездата от „Жената воин“ Вайола Дейвис, режисьорът на „Аватар“ Джеймс Камерън и певицата Риана, номинирана за песента си към „Черната пантера: Уаканда завинаги“.

Някои знаменитости обаче ще стоят настрана. Брендън Фрейзър, номиниран за главна роля в „Китът“, преди време обвини бившия президент на АЧПХ, че го е опипвал. Заради това той ще продължи да бойкотира наградите.

Том Круз също едва ли ще се появи, въпреки че неговият нов хит „Топ Гън: Маверик“ е номиниран за най-добър филм – категория драма. През 2021 г. Круз върна трите си статуетки „Златен глобус“ в знак на протест срещу практиките на организацията.

Вижте и

Фаворит за тазгодишните отличия е „Баншите от Инишерин“ на ирландския режисьор и драматург Мартин Макдона. Той е претендент в осем категории: най-добър филм (мюзикъл или комедия, макар хич да не е комедия, а още по-малко – мюзикъл), режисура, сценарий, главна мъжка роля на Колин Фарел, две поддържащи мъжки роли – Брендан Глийсън и Баги Киогън, поддържаща женска на Кери Кондън, и музика.

Следват „Всичко навсякъде наведнъж“ с шест номинации, „Вавилон“ и „Семейство Фейбълман“ с по пет. В телевизионните категории с най-много номинации е „Начално училище „Абът“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре