Сега четете
Областни управители против мегазавода за боклук на Вълка

Областни управители против мегазавода за боклук на Вълка

Областните управители на Велико Търново, Плевен и Ловеч се обявиха срещу изграждането на завод за преработка на боклук в село Върбовка. Мнението им е било изразено на среща в Павликени, организирано от гражданското сдружение „Ти решаваш“, което се противопоставя на проекта. Към момента той е на „стендбай“, защото се чака трето заседание на екологичен експертен съвет за обсъждане на преработения ДОВОС. Зад инвестицията стои Румен Гайтански – Вълка. Предвижда се в завода да бъдат изгаряни около  400 хиляди тона отпадъци, което реално е боклука на цяла България, че и повече.

„Убеден съм, че няма как да се отговори на нуждите на завода. Страната ни не може да произведе толкова огромно количество стандартизиран RDF. На практика, дори ако сега започне да се строи заводът, тогава, когато трябва да влезе в експлоатация, ресурсът за производство на RDF в страната ще бъде по-малък, отколкото неговите нужди… Камо ли той да бъде стандартизиран“, коментира екологът Пенчо Пандъков.

„След като се запознах с отрицателните становища на членовете на РЗИ, на водния оператор на Великотърновска област, Областното пътно управление, Регионалния исторически музей и Басейнова дирекция, не мога да дам положително. Моето становище, което изпратих, е отрицателно“, заяви  областният управител на Велико Търново Георги Гугучков, който е член на експертния съвет.

Вижте и

Против завода са областните управители на Плевен Иван Петков и на Ловеч Светослав Славчев, а областната администрация в Габрово все още няма окончателна позиция, уточни БНР. Радиото съобщи още, че фирмата инвеститор „Петрургия“ е завела дело срещу РИОСВ – Велико Търново с искане да бъде осъществено произнасяне по ОВОС, а не да се бави.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре