Сега четете
Масово децата са в интернет между един и три часа дневно

Масово децата са в интернет между един и три часа дневно

МВР

Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Най-използван от тях е тик ток, следван от снапчат и фейсбук. 25% са в интернет пет и повече часа на ден.

Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Черноморска академия за сигурност, проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна, съобщиха от пресцентъра на ДАЗД.

Освен използването на социални мрежи, близо 70% от децата са в интернет пространството всекидневно между един и три часа. Положителна е тенденцията на увеличаване на учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, като 38% са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 20% говорят по темата само с приятели.

Проучването показва още, че близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн. 10% ще сигнализират първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Близо 12% заявяват, че няма да потърсят никъде помощ и ще се опитат да се справят сами. На въпрос дали са изпадали в ситуация на дискомфорт в нета, 75% отговарят, че не са. 14% са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки че са сигнализирали компетентните институции.

Вижте и

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове. Повече от половината деца, участвали в проучването – 552, са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид.
55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре