Сега четете
Крум Зарков: Надявам се достатъчно на брой депутати да са разбрали, че му е дошло времето на този закон, а и на антикорупционния и другите по Плана за възстановяване

Крум Зарков: Надявам се достатъчно на брой депутати да са разбрали, че му е дошло времето на този закон, а и на антикорупционния и другите по Плана за възстановяване

„Надявам се достатъчно на брой депутати да са разбрали, че му е дошло времето на този закон, а и на антикорупционния и другите по Плана за възстановяване“, каза министърът на правосъдието Крум Зарков пред журналисти в отговор на въпрос във връзка с очакваното обсъждане, утре, в правна комисия, на законопроекта за механизъм за контрол на главния прокурор.

По думите му няма никаква причина, поради която да се отлага за пореден път нещо, което всички знаят, че трябва да се свърши.

На въпрос дали очаква политическа съпротива за приемане на предложените законови изменения той посочи, че въпросът за механизма за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 2009 г.  – „ако нямаше съпротива, той вече щеше да е факт“. Крум Зарков обаче заяви, че не иска да говори за съпротива, а за разбиране. Министърът уточни, че някои от сроковете по Плана за възстановяване са изтекли и „всеки ден забавяне поставя под риск милиони евро“.

„Прословутата съдебна реформа, за която всички говорят, ето, написани са законопроекти, които са готови да бъдат обсъждани, отговарят на изискванията и стандартите, тъй като са съставени от няколко екипа, преговорени са с европейските институции, т.е. тук става дума само и единствено за политическа воля за тяхното приемане и се надявам такава да има“, коментира Зарков.

Той добави, че българските граждани очакват прекалено дълго време да са сигурни, че „никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите – затова трябват серии от стъпки, някои от тях сме претворили в закони, те трябва да бъдат приети и да проработят“.

Вижте и

На въпрос дали е готов да остане министър на правосъдието в нов служебен кабинет, ако не бъде съставено правителство, Крум Зарков каза, че е рано за това и работата трябва да се съсредоточи да се приемат закони от парламента.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре