Сега четете
Националният съвет на кинокритиците в САЩ връчи годишните си награди

Националният съвет на кинокритиците в САЩ връчи годишните си награди

Националният съвет на кинокритиците в САЩ връчи годишните си награди на гала вечеря в клуб „Сиприани“ в Манхатън, Ню Йорк.

Церемонията, която не се излъчва по телевизията, се състоя само два дни преди тази за отличията „Златен глобус“, давайки старт на тазгодишния холивудски награден сезон. Водещ на събитието на професионалната организация беше Уили Гайст.

Още през декември Националният съвет на кинокритиците обяви отличените продукции. „Топ Гън: Маверик“ с Том Круз спечели наградата за филм на годината.

Стивън Спилбърг пък получи отличието за най-добър режисьор за „Семейство Фейбълман“. Той беше представен от звездата от „Уестсайдска история“ Ариана ДеБоуз. Тя си припомни, че била в салон за педикюр, когато режисьорът й се е обадил, за да я попита дали ще се присъедини към актьорския състав на продукцията.

Спилбърг беше посрещнат от публиката с бурни овации. „Цялата ми кариера във всички филми, които съм режисирал – работата ми, както я виждам – е като корепетитор и диригент на всеки или всичко, което е в центъра на вашето внимание“, каза той. „Но когато дойде време да седна с Тони Къшнър, за да проучим възможностите на история, която се превърна в „Семейство Фейбълман“, за първи път осъзнах, че не мога да се скрия зад кораб-майка, Тиранозавър рекс или голяма механична акула, която никога не е работила“.

Смята се, че „Семейство Фейбълман“ е най-личният филм на Спилбърг – класификация, която той не оспорва. Въпреки че отбеляза, че всеки филм, във всеки жанр, може да бъде личен за режисьора. Той сподели, че снимането на последната продукция „беше като да се върна при родителите и сестрите си“.

„Казваш, че не можеш да се прибереш отново? О, не. Това е погрешно. Можеш да се прибереш отново вкъщи“, допълни режисьорът.

Професионалната организация отличи Мишел Йео за най-добра актриса за изпълнението й във „Всичко навсякъде наведнъж“, както и Колин Фарел за най-добър актьор за „Баншите от Инишерин“.

Вижте и

Американският Национален съвет на кинокритиците даде на Джанел Моне приза за най-добра актриса в поддържаща роля за участието й във „Вади ножовете 2“ и на Брендън Глийсън за най-добър актьор в поддържаща роля за „Баншите от Инишерин”.

Националният съвет на кинокритиците е основан през 1909 г. като организация с идеална цел, която подкрепя филмите като форма на изкуство и развлечение. Носителите на наградите се определят от над 100 кинодейци, преподаватели и студенти по филмово изкуство, почитатели на седмото изкуство.

През последните 30 години обявеният от Националния съвет на кинокритиците филм получава номинация за „Оскар“ във водещата категория, с изключения веднъж на всяко десетилетие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре