Сега четете
Спад на обявите за работа

Спад на обявите за работа

През декември 2022 г. се наблюдаватмалко под 28 000 обяви за работа, като те са намалели с 33% (близо 14 000 по-малко) спрямо ноември. Това показва ежемесечният анализ на водещ кариерен сайт в България (JobTiger).

През последното тримесечие на миналата година спадът е цели 43%, като той е на-осезаем през последния месец на 2022 г.

На годишна база обаче броят на обявите е все още с 5% по-голям от този през последния месец на 2021 г.

От компанията, осъществила проучването, отбелязват, че драстичният спад на предлагането на работа не е нещо нестандартно за последния месец на годината. Коледните и новогодишни празници обикновено са причина за забавяне или преустановяване на работните процеси за 10-15 дни, в това число и процесите на подбор на персонал.

Вижте и

През декември се наблюдава солиден спад при обявите за работа във всеки един сектор, като най-много е намалял броят на предложенията в сектор „Търговия и продажби“ – спад на обявите с 3360 или с 35% спрямо ноември. След него се нареждат секторите „Производство“ и „Административни и обслужващи дейности“ (понижения с по 36%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (с 29%), сектора „ИТ“ ( с 21%), „Логистика и транспорт“ (с 29%), „Строителство“ (с 39% спад), „Здравеопазване и фармация“ (с 33%), „Счетоводство, одит, финанси“ (спад с 28%) и „Маркетинг и реклама“ (с 25% спад).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре