Сега четете
Почина проф. Георги Карасимеонов – един от основателите на политологията в България

Почина проф. Георги Карасимеонов – един от основателите на политологията в България

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщи днес, че на 7 януари внезапно ни напусна проф. Георги Карасимеонов – един от доайените и основателите на политологията в България.

Поклонението ще се състои на 12 януари 2023 г. (четвъртък) от 11:00 часа в храма „Св. великомъченик Георги Победоносец“, на бул. „П. Евтимий“ 90 в София.

Проф. Карасимеонов беше дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, учен с международно признание и принос. Проф. Карасимеонов беше ръководител на катедрата „Политология“ (2008-2012) и председател на Българската политологическа асоциация (1991-1998), член на Изпълнителния съвет на Европейския консорциум на политически изследвания (1991-1994), член на Съвета за социални и политически анализи към президента на Република България (2002-2012 г.).

През 1994 г. по решение на правителството на Дания проф. Карасимеонов е награден с Датския орден на Данеброг, за изключителни усилия в подкрепа на каузата на демокрацията в България и за развитието на датско-българските отношения.

Георги Карасимеонов е роден през 1949 г. във Варшава. През 1965 г. завършва гимназия в Ню Йорк и започва да следва обществени науки в нюйоркския Сити колидж. През 1971 г. завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, през 1976 г. става доктор по право, а през 1989 г. става доктор на философските науки. Бил е Хердеров стипендиант в Юридическия факултет на Виенския университет (1970-1971).

Вижте и

Целият професионален път на Георги Карасимеонов е свързан със Софийския университет – от 1976 г. започва работа като асистент във Философския факултет на Алма матер, от 1981 г. е доцент, а от 1991 г. – професор по политология. Той е бил гост-професор в Държавния университет на Охайо (САЩ), в Университета на Йоребро (Швеция), в Атинския университет и в Университета на Фрийбург (Швейцария).

Проф. Карасимеонов е участвал в десетки научни и изследователски проекти. Автор е на множество научни трудове в областта на сравнителната политология, политическите партии и демократизацията в Централна и Източна Европа. Сред тях са монографиите „Политика и партии в САЩ“, „Политика и политически институции“, „Политическите партии“, „Партийната система в България“, „Challenges to Democracy“; статии и студии в „The New Рarliaments of Central and Eastern Europe“, „Cleavages, Рarties and Voters“, „The Handbook of Political Change in Eastern Europe“. От 1995 г е изпълнителен директор на Института за политически и правни изследвания. В продължение на десетилетия проф. Карасимеонов е българският политолог с най-висок импакт фактор и с безспорен международен авторитет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре