Сега четете
Няма да ремонтират Борисовата градина: Пренасочват парите към 6 квартала

Няма да ремонтират Борисовата градина: Пренасочват парите към 6 квартала

Отменят ремонта за над 9 млн. лв. европейски средства на Борисовата градина. Част от тях ще бъдат вложени за ремонт и облагородяване на около 50 междублокови пространства в 6 столични района. В 26 от тях ще се изградят детски площадки. Това заяви Десислава Билева, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“, която даде кратък брифинг в градинката пред хотел „Рила“ в столицата.

„С кмета на район Средец за тази година и за миналата бяхме предвидили ремонт на Княжеската градина и на пространството срещу хотел Рила. Те стартираха през миналата година, виждате вече са обновени алеите, и се надявам през пролетта да ви поканим отново на това прекрасно място в центъра на София“, каза тя.

„Кметът на района прави алеите, ние изцяло ще обновим зеленото пространство, ще оправим изцяло тревната настилка, така че се надявам да стане едно привлекателно място в центъра. Именно на територията на район Средец бяхме предвидили и ремонт на Борисовата градина, изключително се вълнувах, защото с безвъзмездните средства от 9 млн. ще можем да облагородим този толкова важен за нас парк. За съжаление обаче две дружества- „Гражданска инициатива за релсов транспорт в София“ и сдружение „Спаси 2000″ обжалват решението, че не подлежим на ОВОС и това поставя пред огромен риск загубата на тези 9 млн., защото те трябва да бъдат разходвани до края на 2023 г“, обясни заместник-кметът.

„Още юни месец Столична община спечели делото, но за съжаление то отново бе обжалвано, така че този риск постави пред нас въпроса, че трябват спешни решения. Добрата координация с кметовете на райони и с управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие“ се надяваме, че след одобряване от СОС на нашия доклад, който внесохме, ще можем на територията на шест района, които попадат в зоните за въздействие, наистина да изградим едни уникални междублокови пространства със страхотни площадки. И там ще разчитаме на подкрепа на други кметове на райони“, обясни още тя.

Вижте и

„Всички кметове от шестте района са подали заявления и се надявам тези междублокови пространства да станат една мрежа от такива прекрасни зелени и подредени пространства. Общата сума за облагородяване на района е 350 000 лв.“, уточни Билева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре