Сега четете
Няколко нарушения са установени при размяната на бебета в „Шейново“, започват проверки в родилните отделения в цялата страна

Няколко нарушения са установени при размяната на бебета в „Шейново“, започват проверки в родилните отделения в цялата страна

Редица нарушения са установени в работата на болница „Шейново“ при проверката на агенция „Медицински надзор“ по повод размяната на две бебета, съобщи днес ръководството на агенцията. На лечебното заведение е връчен констативен протокол, а в следващите три месеца ще бъдат издадени и актове за административни нарушения. Кои точно са виновните лица за случая обаче от агенцията не се наеха да кажат, като посочиха, че това трябва да установят следствените органи. Предстоят проверки в цялата страна и предложения за промяна на нормативните актове и медицинските стандарти.

Става дума за неосъществен достатъчен контрол на различни нива, обяви шефът на „Медицински надзор“ проф. Росен Коларов. Акушерката в отделението, неонатологът, който също контролира, трябва задължително да направят сверка на номерата при изписването на децата. Някъде нещо не е направено, особено на финала, обясни неопределено той. Точно как са разменени – има следствени органи, ако има видео наблюдение – трябва да се установи, но това не е в нашите правомощия, измъкна се той от конкретен отговор. „Безспорно има и човешка грешка, и недостатъчно контрол. Няма смисъл да говорим колко са натоварени – всички отделения са натоварени, но контролът е нещо важно“, каза още проф. Коларов.

Проверки в цялата страна ще установят къде има пукнатини, какви са те, доколко носят определен риск, след което задължително ще излезем с предписания за оптимизиране на стандартите по неонатология и по акушерство и гинекология, съобщи шефът на агенцията. Проф. Коларов обяви, че ще се направи оценка на рисковите моменти, за да се предотвратяват подобни инциденти в бъдеще. Той определи като добра идея да се въведе баркод за родители и деца.

„Когато се роди детето, се слагат на майката и на детето гривнички, които са близначни, ако мога така да се изразя. В неонатология пак трябва да се сверят. Когато детето се дава на майката – също. А накрая и при изписването“, изброи четирите степени на контрол Коларов. Но каза, че не може да каже на кой етап в „Шейново“ се е стигнало до грешката с двете деца.

Нарушени са стандартът по неонатология, две медицински наредби и три текста от закона за лечебните заведения. Това е установила комисията, която е направила проверката. Предстои да се очертае към кого ще се насочат наказателните постановления, ние в момента не можем да кажем техните имена. Нарушенията касаят организацията на прием на родилките, обслужване на новородените и изписване на новородените, обясни зам.-директорът на „Медицински надзор“ Фидел Косев.

Констатирахме нарушения, които нямат отношение към разменените бебета, уточни Оля Василева, държавен инспектор. После обаче цитира наредба, според която изписващата акушерка е трябвало да свери номерата при изписването на бебетата, както и други нормативни актове за отговорността на началника на отделението, главната сестра и старшата акушерка. Началникът на клиниката отговаря за работата на лекарите, главната сестра-акушерка отговаря за работата на акушерките и за спазването на правилника за вътрешния ред в отделението. Старшата акушерка също трябва да отговаря за работата на акушерките. По отношение на стандарта по неонатология, в него е посочено как се превеждат децата от родилна зала към неонатологията. Този контрол е трябвало да бъде осъществен от началника на отделението и старшите акушерки, каза Василева.

Вижте и

Допълнително е установено, че едната родилка, приета по спешност, е платила за избор на екип, въпреки че това не е редно, посочиха от „Медицински надзор“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре