Сега четете
Нова електронна система ще контролира шофьорите на пътя

Нова електронна система ще контролира шофьорите на пътя

С нова система за контрол по пътищата вече работят инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“. Тя позволява в реално време да се проверява информацията за превозните средства, водачите и превозвачите в национални и европейски регистри. Контролните екипи са снабдени с таблети, мобилни термопринтери и ПОС терминали.

„При установяване на нередности на пътя издадените актове автоматично се вписват в системата, като се разпечатват и връчват на място на нарушителите“, обясни изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация Бойко Рановски при представянето на проекта. Гражданите без постоянен адрес в България, веднага ще получават наказателно постановление, без да е необходимо да посещават областните отдели на администрацията. „Целта е да се извършва реален и обективен контрол. Това ще повиши прозрачността на работата на агенцията и ще ограничи възможностите за корупционни практики при установяване на административни нарушения“, посочи Бойко Рановски.

„Самата система ще подсказва на контролния орган в кой случай трябва да вземе отношение, в кой случай трябва да се състави акт за установено нарушение, да издаде необходимите документи. Проверката не приключва, докато служителят не си изпълни всички дейности, които са му възложени по закон“, обясни още той.

При констатиране на нередности издаденият акт веднага се вписва в системата и се принтира.

Вижте и

„Проверката, която ще се прави на пътя, е за правоспособност на водача, карта квалификация, психологическа годност, всички необходими документи да упражнява професията водач на съответното превозно средство. При въвеждане на данните на превозвача се получават данни за валиден лиценз, валидни копия, автомобила дали е включен в съответния лиценз на фирмата и за всяко установено нарушение системата сигнализира контролния орган за вземане на съответното отношение“, обясниха от агенцията.

Системата има връзка с европейската база данни, където за всички водачи, включително и българските, и при установяване на нарушения в някои от държавите членки ще получаваме информация за тези нарушения. „Има нормативна база, която категоризира превозвачите в определени групи, рискови, високо рискови, по-малко рискови, или нерискови групи превозвачи“, посочи Рановски.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре