Сега четете
Майчинството вече може да се ползва и от бабите и дядовците

Майчинството вече може да се ползва и от бабите и дядовците

Министерството на труда и социалната политика припомня в страницата си във Фейсбук основни промени в областта на социалното осигуряване и политиката за подкрепа на семействата с деца, които вече са в сила от 1 януари.

Без доходен тест се предоставят:

Еднократна помощ от 300 лева за ученици, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас през учебната 2023/2024 г. Помощта е за всички ученици, независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище.

На 15 декември 2022 г. парламентът реши еднократната помощ да се дава на всички ученици в начална степен на образование, както и в осми клас. Това стана с приемането на промени в Закона за семейните помощи за деца. До миналата година еднократната помощ се даваше само на деца, записани в първи и осми клас. За учебната 2022-23 година тя също беше 300 лв.

Размерът на еднократната помощ се определя ежегодно в закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за учебната 2022/2023 г., получиха право на предвидената еднократна помощ от 300 лева през миналата година.

Без доходен тест от 1 януари се предоставят и месечни помощи от 200 лева за отглеждане на дете до една година и месечни помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, когато децата се отглеждат от техните самотни осиновители.

От тази година бабите и дядовците също могат да ползват отпуск след навършване на шестмесечна възраст на внучето.

Вижте и

Майките могат да прехвърлят ползването на отпуска за бременност и раждане след 6-я месец от раждането на детето не само на бащата, но и на бабите и дядовците, при условие, че те работят по трудово или служебно правоотношение.

Същото право имат осиновителките, които ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Бабата или дядото, на които е прехвърлен отпускът, имат право на обезщетение от НОИ, докато детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от средния им осигурителен доход за последните 24 месеца.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре